Poteši željo po sladkem
Datljevec je izjemno stara kulturna rastlina, ki so jo začeli gojiti že pred 5000 leti; plodove uživamo vse leto, zlasti pozimi, ko primanjkuje svežega sadja.
Odpri galerijo
Datlji so tudi pri nas priljubljena vrsta suhih sadežev, ki jih odlikuje prijeten sladkast okus, ki poteši željo po sladkarijah, po drugi strani pa se ponašajo s številnimi pozitivnimi lastnostmi, so namreč izjemno hranljivi in bogati z vitamini. Tako da če nas ni strah sladkorja, ki ga vsebujejo v izobilju, si jih občasno kar privoščimo, saj so bogati z vitamini A, C ter tistimi B-kompleksa, pa tudi z železom, kalijem, beljakovinami in kalcijem. Imajo številne zdravilne lastnosti, zaradi katerih so zelo cenjeni v arabski in afriški kuhinji, v predelih, kjer rastlino tradicionalno gojijo.
Datlje lahko kupujemo v rinfuzi, kjer sicer težko preverimo izvor in kakovost in se lahko zanesemo le na svoj okus. Če izbiramo pakirane sadeže, poglejmo, kaj piše na deklaraciji. Čeprav so sadeži že naravno izjemno sladki, jim nekateri proizvajalci dodajajo sladkor, lahko v obliki glukoznega sirupa, poleg tega pa seveda konzervanse. Na deklaracijo bodimo pozorni predvsem pri izkoščičenih plodovih, saj je večja možnost, da so polni umetnih dodatkov.
Datljevec oziroma datljeva palma je rastlina suhega, vročega podnebja, uspeva predvsem v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, kjer so ga začeli gojiti pred 5000 leti, uživali pa so ga že prej, pred 7000 leti. Skupaj s figami spadajo med ene izmed prvih sadežev, ki jih je človek začel gojiti. Odrasla datljeva palma v višino meri do 25 metrov, tudi v širino se bogato razraste, saj meri v premeru do 10 metrov, posamezni listi pa do pet metrov.
Datlje lahko kupujemo v rinfuzi, kjer sicer težko preverimo izvor in kakovost in se lahko zanesemo le na svoj okus. Če izbiramo pakirane sadeže, poglejmo, kaj piše na deklaraciji. Čeprav so sadeži že naravno izjemno sladki, jim nekateri proizvajalci dodajajo sladkor, lahko v obliki glukoznega sirupa, poleg tega pa seveda konzervanse. Na deklaracijo bodimo pozorni predvsem pri izkoščičenih plodovih, saj je večja možnost, da so polni umetnih dodatkov.
Čeprav je datelj izjemno sladak, celo tako, da marsikomu zaradi tega ni všeč, se odlično poda k mesnim jedem. Njihov okus se prijetno dopolnjuje z mlečnimi izdelki, zlasti s siri, kot je maskarpone. Zelo je uporabna datljeva pasta, ki jo namesto sladkorja uporabimo za pripravo presnih sladic, na primer piškotov, energijskih ploščic, smutijev in namazov. Pripravimo jo lahko sami, recept je nadvse preprost: izkoščičene datlje namočimo v vodi, da so pokriti, in pustimo stati čez noč. Potem jih precedimo, stresemo v blender in gladko zmeljemo.