RECEPT
Potica
Najpogostejša in tudi najbolj priljubljena je pripravljena z orehovim nadevom.
Odpri galerijo
Podjetje Lesaffre Slovenija spodbuja inovativnost in razvoj pri peki potic, tradicionalne slovenske jedi, ki jo pravi mojstri in mojstrice pripravljajo v neskončno različicah.
Na petem dogodku Mojster potice – Fala kraljica, ki ga je podjetje pripravilo v restavraciji Zajčja Dobrava v Ljubljani, je med finalistkami najboljše izbirala strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznana senzorična ocenjevalka, izr. prof. mag. Marlena Skvarča, lastnica blagovne znamke LePotica in prva certificirana proizvajalka slovenske potice Janja Štrumbelj in direktorica podjetja Lesaffre Slovenija ter strastna ljubiteljica peke kruha in kvašenega peciva, mag. Mirjam Kavčič.
Potice so bile čudovite na pogled in izjemno okusne z domiselno združenimi sestavinami. Komisija in finalistke so tako skupno najvišje število točk dodelile Ivanki Rovtar in njeni odlični slani drobnjakovi potici.
Za 4 osebe:
Testo:
1/2 kocke kvasa
300 g bele moke
125 g pirine moke
120 g sladke smetane
80 g mleka
70 g masla
20 g sladkorja
1 jajce
5 g soli
Nadev:
300 g orehov
170 g sladke smetane
100 g rozin
50 g sladkorja (po potrebi)
1 jajce
pol jajca za premaz
Kvas raztopimo v toplem mleku. V posodi zmešamo sol in moko, prilijemo kvas in dodamo preostale sestavine. Zamesimo gladko testo in ga pokritega pustimo vzhajati.
Orehe zmešamo s sladko smetano, sladkorjem in jajcem. Vzhajano testo položimo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo, premažemo z nadevom in potresemo z rozinami. Zvijemo, položimo v pekač in pustimo vzhajati. Premažemo z jajcem, prebodemo na več mestih in pečemo na 175 stopinjah 45 minut.
Testo:
1/2 kocke kvasa
300 g bele moke
125 g pirine moke
120 g sladke smetane
80 g mleka
70 g masla
20 g sladkorja
1 jajce
5 g soli
Nadev:
300 g orehov
170 g sladke smetane
100 g rozin
50 g sladkorja (po potrebi)
1 jajce
pol jajca za premaz
Kvas raztopimo v toplem mleku. V posodi zmešamo sol in moko, prilijemo kvas in dodamo preostale sestavine. Zamesimo gladko testo in ga pokritega pustimo vzhajati.
Orehe zmešamo s sladko smetano, sladkorjem in jajcem. Vzhajano testo položimo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo, premažemo z nadevom in potresemo z rozinami. Zvijemo, položimo v pekač in pustimo vzhajati. Premažemo z jajcem, prebodemo na več mestih in pečemo na 175 stopinjah 45 minut.
Na petem dogodku Mojster potice – Fala kraljica, ki ga je podjetje pripravilo v restavraciji Zajčja Dobrava v Ljubljani, je med finalistkami najboljše izbirala strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznana senzorična ocenjevalka, izr. prof. mag. Marlena Skvarča, lastnica blagovne znamke LePotica in prva certificirana proizvajalka slovenske potice Janja Štrumbelj in direktorica podjetja Lesaffre Slovenija ter strastna ljubiteljica peke kruha in kvašenega peciva, mag. Mirjam Kavčič.
Potice so bile čudovite na pogled in izjemno okusne z domiselno združenimi sestavinami. Komisija in finalistke so tako skupno najvišje število točk dodelile Ivanki Rovtar in njeni odlični slani drobnjakovi potici.