Recept: potica malo drugače
Potica je malo drugačna, kot smo je sicer vajeni: testo je iz polnozrnate pirine moke, v nadevu pa se prepletejo mleti mandlji s suhimi marelicami in brusnicami.
Recept, objavljen v zimskem poglavju nove knjige Nedeljske in praznične sladice.
Testo:
500 g polnozrnate pirine moke
40 g kvasa
80 g masla
80 g sladkorja
2 rumenjaka
2,5 dl mleka
malo ruma
limonina lupinica
vaniljev sladkor
ščepec soli
Nadev:
450 g olupljenih mletih mandljev
150 g sladkorja
1 dl sladke smetane
80 g svetlih piškotnih drobtin
3 beljaki
vaniljev sladkor
limonina lupinica
maraskino
100 g suhih marelic
100 g suhih brusnic
Pirino moko stresemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo mu žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka ter pustimo, da začne vzhajati. Maslo raztopimo, rumenjakoma dodamo sol in premešamo, prilijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, rum, malo mleka in dobro premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mešanjem počasi prilijemo mokre sestavine in sladkor in po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo vzhajati.
Iz beljakov in polovice sladkorja stepemo čvrst sneg. Sladko smetano segrejemo in prilijemo k mandljem, dodamo preostali sladkor, arome in maraskino ter dobro premešamo. Primešamo še sneg iz beljakov. Suhe marelice in brusnice grobo nasekljamo in pokapamo z maraskinom.
Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z mandljevim nadevom, potresemo s piškotnimi drobtinami, nasekljanimi brusnicami in marelicami ter tesno zavijemo. Potico prestavimo v pomaščen pekač, prebodemo, pokrijemo in pustimo vzhajati. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora, pomembno je, da potica za polovico naraste. Premažemo jo z raztepenim jajcem in pečemo od 45 do 50 minut v pečici, segreti na 175 stopinj Celzija.