Praznični recept: kunec z zelenjavo iz pečice
Pečen kunec je imenitno kosilo, ki ga pripravimo po preprostem receptu za katero koli drugo vrsto mesa. Jed odlikujejo mediteranske začimbe, h kunčjemu mesu se še posebno poda rožmarin.
Za 4 osebe:
1,5 kg razkosanega kunčjega mesa, 0,5 kg krompirja, 0,5 kg korenja, 4 stroki česna, lovorjev list, sol, poper, timijan, muškatni orešek, vejica svežega rožmarina, oljčno olje, limona
Limono stisnemo in sok zlijemo v skodelico. Česen olupimo, stremo in stresemo k limoni. Dodamo nekaj žlic olja, nariban muškatni orešek, osmukane lističe rožmarina, nadrobljen lovorjev list in timijan, sol in poper ter premešamo. Meso operemo in osušimo s papirnatimi brisačami. Z vseh strani ga natremo z marinado, naložimo v skledo in prelijemo z ostankom marinade. Pokrijemo in postavimo v hladilnik vsaj za dve uri. Pred pečenjem naj meso pol ure stoji na sobni temperaturi. Kose najprej z obeh strani zlato rjavo zapečemo v ponvi, potem pa jih preložimo v pekač in prelijemo z ostankom marinade in sokom, ki je nastal pri pečenju. Krompir olupimo in narežemo na kose, korenje očistimo in narežemo na pol. Zelenjavo razporedimo okoli mesa, pekač potisnemo v pečico in pečemo na 190 stopinj približno eno uro. Med pečenjem meso nekajkrat obrnemo.
Podobno lahko pripravimo tudi zajca, le da bo potreboval več časa, da bo povsem pečen. Ob njem pečemo zelenjavo, ki bo imela še bolj imeniten okus.