Praznični recept: tatarski biftek
Okus in sestavine tatarskega bifteka lahko prilagodimo, s čilijem ali kajenskim poprom ga naredimo bolj pekočega, če ne maramo slanega, izpustimo inčune. Okus mu še dodatno izboljšamo z rumenjaki: biftek razdelimo na porcije za eno osebo in jih damo na krožnike, na vrhu v sredini naredimo vdolbinice in v vsako stresemo po en rumenjak, pri tem pazimo, da se ne razlije. Postrežemo s popečenimi kruhki, na katere pred biftekom na tenko namažemo maslo.
Za 4 osebe:
500 g govejega fileja
2 rumenjaka
1 žlica dijonske gorčice
1 žlica kaper
5 filejev inčuna
2 kisli kumarici
1 šalotka
3 stroki pečenega česna
1 žlica olja
sol, poper, žlička mlete paprike
1 žlička worcestrske omake
0,3 dl konjaka
sveži peteršilj
Meso ohladimo, očistimo žilice, kožice in maščobo in narežemo na manjše kose. Nastrgamo, sesekljamo ali zmeljemo in postavimo nazaj na hladno. V skledi z mikserjem zmešamo majonezo iz gorčice, olja in rumenjakov. Šalotko olupimo in sesekljamo ter stresemo na majonezo. Sesekljamo tudi kisle kumare, kapre, inčune, peteršilj in česen ter dodamo k majonezi. Premešamo in vse skupaj dodamo k mesu. Rahlo solimo in popramo, dolijemo worcestrsko omako in konjak in premešamo v gladko zmes. Oblikujemo kepo, jo položimo na servirni krožnik in postrežemo.