NA ZDRAVJE
Prebudite se s kumaro
Vsebuje veliko vode in učinkovito hidrira organizem ter odpravlja nakopičene strupe, je tudi izvrstno sredstvo za nego kože.
Odpri galerijo
Kumare pripadajo isti družini kot buča, bučke, melona in lubenica. Prvič so jih vzgojili v Indiji pred 4000 leti, potem so se širile proti zahodu, v Babilon, Grčijo, Rim in Ameriko ter proti vzhodu na Kitajsko, danes jih gojimo skorajda po vsem svetu.
Vsebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin, ki krepijo zdravje (vitamine A, B, C, magnezij, kalij, silicij), tudi srca, kalij namreč niža visok krvni tlak. Visok vnos tega minerala znatno niža tveganje za infarkt in druge srčno-žilne bolezni. Raziskave kažejo, da manj kot dva odstotka odraslih uživa priporočeno dnevno količino kalija, s kumarami pa lahko to popravite. V njih je tudi protivnetna sestavina fisetin, ki je pomembna za zdravje možganov, pomaga ohranjati kognitivne funkcije, in ne deluje samo protivnetno, ampak tudi blaži bolečino, zlasti glavobol.
Kumare vsebujejo polifenole lignane, ki naj bi nižali tveganje nastanka nekaterih vrst raka in srčno-žilnih bolezni, ter kukurbitacine, ki delujejo antikancerogeno. Tudi zdravje kosti varujejo, saj so dober vir vitamina K, ki pospešuje absorpcijo kalcija v kosteh.
So nizkokalorično živilo, kar pomeni, da prispevajo k ohranjanju telesne teže. Koristijo prebavi, in sicer zaradi visoke vsebnosti vode; ker kar 95 odstotkov kumar predstavlja voda, so idealno poletno živilo, hidrirajo od znotraj in tudi od zunaj, poleg tega so izvrstni pripomoček za nego. So odlično sredstvo proti gubam, kožo vlažijo in varujejo pred staranjem. Na kolobarje narezane si naložimo na obraz ali pa iztisnemo sok ter z njim namažemo kožo na obrazu. Imate utrujene oči? Pomagajte si z rezinami: blažijo videz podočnjakov ter otečenost. Koristijo tudi od sonca opečeni koži: narezano kumaro položite na prizadete predele, olajšanje boste začutili takoj, zlasti če bo kumara iz hladilnika. Ne le koža, tudi lasje in nohti bodo bolj zdravi, zaradi silicija predvsem bolj čvrsti. Silicij čuva še zdravje sklepov in bolečine ob artritisu. Imate slab zadah? Pozabite na žvečilko, posezite po kumari: ta bo bolje osvežila ustno votlino ter zacelila morebitne ranice. Varuje zdravje ledvic in preganja mačka: če bi radi preprečili glavobol naslednji dan, pred spanjem pojejte nekaj kolobarjev kumare, saj vsebuje precej vitamina B, sladkorja in elektrolitov, s katerimi boste nadoknadili med burno nočjo izgubljena hranila. So tudi dober vir energije, dvignile vas bodo iz zaspanosti.
Vsebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin, ki krepijo zdravje (vitamine A, B, C, magnezij, kalij, silicij), tudi srca, kalij namreč niža visok krvni tlak. Visok vnos tega minerala znatno niža tveganje za infarkt in druge srčno-žilne bolezni. Raziskave kažejo, da manj kot dva odstotka odraslih uživa priporočeno dnevno količino kalija, s kumarami pa lahko to popravite. V njih je tudi protivnetna sestavina fisetin, ki je pomembna za zdravje možganov, pomaga ohranjati kognitivne funkcije, in ne deluje samo protivnetno, ampak tudi blaži bolečino, zlasti glavobol.
Kumare vsebujejo polifenole lignane, ki naj bi nižali tveganje nastanka nekaterih vrst raka in srčno-žilnih bolezni, ter kukurbitacine, ki delujejo antikancerogeno. Tudi zdravje kosti varujejo, saj so dober vir vitamina K, ki pospešuje absorpcijo kalcija v kosteh.
Preganjajo mačka in so dober vir energije.
So nizkokalorično živilo, kar pomeni, da prispevajo k ohranjanju telesne teže. Koristijo prebavi, in sicer zaradi visoke vsebnosti vode; ker kar 95 odstotkov kumar predstavlja voda, so idealno poletno živilo, hidrirajo od znotraj in tudi od zunaj, poleg tega so izvrstni pripomoček za nego. So odlično sredstvo proti gubam, kožo vlažijo in varujejo pred staranjem. Na kolobarje narezane si naložimo na obraz ali pa iztisnemo sok ter z njim namažemo kožo na obrazu. Imate utrujene oči? Pomagajte si z rezinami: blažijo videz podočnjakov ter otečenost. Koristijo tudi od sonca opečeni koži: narezano kumaro položite na prizadete predele, olajšanje boste začutili takoj, zlasti če bo kumara iz hladilnika. Ne le koža, tudi lasje in nohti bodo bolj zdravi, zaradi silicija predvsem bolj čvrsti. Silicij čuva še zdravje sklepov in bolečine ob artritisu. Imate slab zadah? Pozabite na žvečilko, posezite po kumari: ta bo bolje osvežila ustno votlino ter zacelila morebitne ranice. Varuje zdravje ledvic in preganja mačka: če bi radi preprečili glavobol naslednji dan, pred spanjem pojejte nekaj kolobarjev kumare, saj vsebuje precej vitamina B, sladkorja in elektrolitov, s katerimi boste nadoknadili med burno nočjo izgubljena hranila. So tudi dober vir energije, dvignile vas bodo iz zaspanosti.