RECEPT
Predlog za kosilo: cvetačna enolončnica
Uživamo gratinirano ali v solati, cvetača pa se dobro obnese v juhah; v lonec jo dodamo proti koncu kuhanja, da se ne zmehča preveč.
Odpri galerijo
Cvetača je pri nas izjemno priljubljena zelenjava, ki jo kupujemo vse leto. Malce težje je lepe bele glave vzgojiti na vrtu, a tudi če niso brezhibne, bodo okusne. Manj privlačne glave skuhamo v kremni juhi, lepo oblikovane in bele pa cele ali razdeljene na cvetke.
Kuhana cvetača je okusna tudi mrzla, zato jo lahko dodajamo k solatam, dobro se ujame z okusom kisa. Kot prilogo ali glavno jed pripravimo gratinirano cvetačo, ki jo zlato rumeno zapečemo v pečici, odlična je tudi sveža, ki jo glodamo tako kot zelje ali druge kapusnice.
Za 4 osebe:
1 majhna cvetača
2 korenčka
1 skodelica rdeče leče
1 čebula
3 stroki česna
1 pest špinačnih listov
1 skodelica paradižnikove omake
sol, poper, ingver, kari
olje
Čebulo in česen olupimo, drobno nasekljamo in svetlo prepražimo na olju. Korenček očistimo, narežemo na kolobarje in dodamo čebuli. Dušimo dve do tri minute. Dodamo paradižnikovo omako in lečo ter zalijemo z vodo. Ko zavre, začinimo s soljo in poprom ter ingverjem in karijem. Kuhamo približno deset minut, dodamo drobne cvetačne cvetke in mlade špinačne liste. Pustimo vreti še približno deset minut. Preden postrežemo, naj juha nekaj časa stoji.
1 majhna cvetača
2 korenčka
1 skodelica rdeče leče
1 čebula
3 stroki česna
1 pest špinačnih listov
1 skodelica paradižnikove omake
sol, poper, ingver, kari
olje
Čebulo in česen olupimo, drobno nasekljamo in svetlo prepražimo na olju. Korenček očistimo, narežemo na kolobarje in dodamo čebuli. Dušimo dve do tri minute. Dodamo paradižnikovo omako in lečo ter zalijemo z vodo. Ko zavre, začinimo s soljo in poprom ter ingverjem in karijem. Kuhamo približno deset minut, dodamo drobne cvetačne cvetke in mlade špinačne liste. Pustimo vreti še približno deset minut. Preden postrežemo, naj juha nekaj časa stoji.
Kuhana cvetača je okusna tudi mrzla, zato jo lahko dodajamo k solatam, dobro se ujame z okusom kisa. Kot prilogo ali glavno jed pripravimo gratinirano cvetačo, ki jo zlato rumeno zapečemo v pečici, odlična je tudi sveža, ki jo glodamo tako kot zelje ali druge kapusnice.