RECEPT
Predlog za poobedek: korenčkove palačinke
Za dober in sladek začetek dneva ali zdrav posladek po kosilu.
Odpri galerijo
Korenje je super zelenjava; nekateri pravijo, da ga je najbolje jesti surovo, drugi trdijo, da ga je za kar najboljši izkoristek vitaminov bolje malce pokuhati. No, betakarotena s kuhanjem ne bomo uničili. Korenje lahko kuhamo, parimo, pečemo, ga dodajamo v juhe, solate, iz njega naredimo pire, omako, celo sladico, saj je zaradi arome in okusa primerno tako za slane kot sladke jedi.
Gostom in otrokom namesto z nezdravimi prigrizki postrezimo s korenjem, narezanim na paličice. Z njim lahko začnemo dan, denimo z zdravim smutijem, v katerem zmešamo korenje z jabolkom in pomarančnim ali limonovim sokom.
Za 2 osebi:
130 g moke
2 žlici sladkorja
pol žličke sode
jajce
180 ml mleka
30 g naribanega korenja
malo vanilje
pol žličke cimeta
ščep soli
V posodi pomešamo moko, sodo, cimet, vaniljo, sol in sladkor, v drugi, večji, pa jajce z mlekom, nato dodamo suhe sestavine ter korenje. Premešamo in pustimo stati okoli pet minut. Ponev za palačinke dobro segrejemo, nanjo kanemo kapljo olja in pečemo po dve ali tri manjše palačinke hkrati, odvisno od velikosti ponve. Pečemo kako minuto, obrnemo in še na drugi strani pečemo kako minuto. Postrežemo z medom ali javorjevim sirupom.
130 g moke
2 žlici sladkorja
pol žličke sode
jajce
180 ml mleka
30 g naribanega korenja
malo vanilje
pol žličke cimeta
ščep soli
V posodi pomešamo moko, sodo, cimet, vaniljo, sol in sladkor, v drugi, večji, pa jajce z mlekom, nato dodamo suhe sestavine ter korenje. Premešamo in pustimo stati okoli pet minut. Ponev za palačinke dobro segrejemo, nanjo kanemo kapljo olja in pečemo po dve ali tri manjše palačinke hkrati, odvisno od velikosti ponve. Pečemo kako minuto, obrnemo in še na drugi strani pečemo kako minuto. Postrežemo z medom ali javorjevim sirupom.
Gostom in otrokom namesto z nezdravimi prigrizki postrezimo s korenjem, narezanim na paličice. Z njim lahko začnemo dan, denimo z zdravim smutijem, v katerem zmešamo korenje z jabolkom in pomarančnim ali limonovim sokom.