RAZISKAVE

Premalo soli je škodljivo

Najnovejša študija je pokazala, da bi lahko podvojili priporočene količine; kanadski znanstveniki trdijo, da je premalo soli prav tako nezdravo kot preveč.
Fotografija: Menda bi lahko zaužili še več soli, kot je priporočeno. FOTOgrafije: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Menda bi lahko zaužili še več soli, kot je priporočeno. FOTOgrafije: guliver/Getty Images

Sol že dolgo velja za prav tako škodljivo sestavino naše prehrane kot sladkor in še mnogo drugih. Povečan vnos natrijevega klorida (NaCl), kakršna je kemijska formula soli, je namreč povezan z mnogo boleznimi, od sladkorne in srčno-žilnih do želodčnega raka, astme in osteoporoze.


Po zadnjih priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi odrasla oseba zaužila največ šest gramov soli na dan, kar je približno zvrhana čajna žlička. A večino je zaužijemo v tako imenovanih prikritih virih, kot so predelana hrana, predvsem jušni koncentrati, konzervirana hrana, suhe mesnine, paštete in hrana, ki jo jemo v restavracijah. Prehranski in zdravstveni strokovnjaki so doslej opozarjali, da večina ljudi v razvitem svetu preseže količine, mnogi že v prvi polovici dneva.

Premalo soli je prav tako škodljivo

A najnovejša raziskava je pokazala, da bi lahko to količino podvojili in ne bi prav nič povečali tveganja za omenjene bolezni. Gre za klinično študijo, objavljeno v reviji The Lancet, ki razlaga, da je užitje podvojene količine, torej 12,5 grama na dan, kar je približno dve čajni žlički in pol, ne samo priporočljivo, ampak celo zaželeno. Takšna trditev se na prvi pogled zdi heretična in je že sprožila žolčno debato med znanstveniki.


Kako pa so raziskovalci z univerze McMaster v kanadskem Ontariu to ugotovili? Raziskovalni vzorec je bila skupina 95.000 ljudi iz 21 držav, pri katerih so spremljali pojavnost srčne kapi v zadnjih petih do devetih letih ter stopnjo vsebnosti natrija v njihovih telesih. Natrija je v soli sicer 60 odstotkov, preostanek je klorid. Kot je povedal vodja raziskave profesor epidemiologije Andrew Mente z Univerze McMaster, je visoka stopnja vnosa soli, torej več kot 12,5 grama na dan, zagotovo povezana s povečanim tveganjem za možgansko kap in bolezni srca, vsaj pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. Vendar je uživanje premalo soli, to je okoli 7,5 g oziroma čajna žlička in pol na dan, prav tako škodljivo za zdravje, zatrjuje profesor Mente. »Velika večina ljudi v povprečju vnese med 7,5 g in 12 g soli na dan, naša študija pa kaže, da ta zmerni vnos nekoliko poveča krvni tlak, a vendar dobro vpliva na zdravje srca.«

Kanadski znanstveniki trdijo, da je zmerna količina soli zdrava.
Kanadski znanstveniki trdijo, da je zmerna količina soli zdrava.

Kanadski znanstveniki trdijo, da so najnovejši rezultati nadaljevanje nekaterih drugih znanstvenih dognanj, ki so bila objavljena v reviji Frontiers in Physiology leta 2016. Takrat je bilo ugotovljeno, da najmanj tvegajo srčno-žilne bolezni prav tisti, ki zaužijejo od 1,5 do 2,5 čajne žličke soli na dan. Torej, po tej raziskavi je treba priporočljivi vnos soli, ki je 5 g oziroma čajna žlička, povečati, saj bomo tako zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt zaradi srčne kapi ali katere druge srčno-žilne bolezni.

Brez soli ni življenja

Natrij oziroma sol je namreč za naše telo zelo pomemben, nadaljujejo kanadski znanstveniki, saj igra glavno vlogo pri delovanju našega telesa. Sol je nujno potrebna v krvi, kosteh in mišicah, skratka v vseh telesnih celicah, od katerih je odvisno naše življenje. Telo jo nujno potrebuje, in če je primanjkuje, je to zelo škodljivo za zdravje.

Brez nje ni življenja!
Brez nje ni življenja!

Seveda so najnovejše raziskave izzvale zelo burne odzive drugih znanstvenikov, ki zagovarjajo dozdajšnjo teorijo o soli. Tako na primer profesor kardiovaskularne medicine Graham MacGregor z Inštituta Wolfson v Londonu trdi, da bi morali sol obravnavati kot kajenje, le da je še hujši ubijalec: »Kajenje vsako leto ubije sedem milijonov ljudi, visok krvni tlak pa 30 milijonov. Slednjega najlažje znižamo prav s tem, da zmanjšamo vnos soli,« je prepričan.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije