ODLIČEN NASVET
Preprost počitniški jedilnik
Kuhanje je možno zelo poenostaviti, saj poleti dobijo pomembno mesto na jedilniku prigrizki in lenobnost.
Odpri galerijo
Življenje zunaj večjih mest ima prednosti, ki jih bomo vedno bolj iskali. Če je kje blizu še voda, potok, ribnik ali reka, je med počitnicami najlepše ostati doma. Čisto razkošje je letna kuhinja pod nadstreškom. Štedilnik na plinsko jeklenko, korito in nekaj malega posode je vse, kar potrebujem. Ugotavljam, da je možno kuhanje zelo poenostaviti. Poleti dobijo pomembno mesto na jedilniku prigrizki in lenobnost. Pripravljam solate, namaze, grizljamo na palčke narezano in posoljeno kumaro, prerežem majhno lubenico in jo na kolenih pojem z žlico. Če lahko peške frcam po dvorišču, z bosimi nogami na travi, se temu že reče počitnice. Ko se zvečer malo ohladi in zapiha, zadiši po ocvrtem. Spekla sem goro ocvrtega krompirja, ki je sproti izginjal. Nato sem v isti ponvi ocvrla še bučke, jih marinirala v česnu, peteršilju in čisto malo pokapljala z limonovim sokom. Izginile so, preden so se ohladile. Potem sem razglasila, da je bilo nezdrave hrane dovolj, in sem v kozico narezala čebulo, korenček, dodala pest graha in riž. Počasi sem zalivala, začinjala in mešala, dokler ni nastala kremna rižota za tiste, ki so bili še vedno lačni. Čisto na koncu sem vmešala svež paradižnik, narezan na kockice, da je bila rižota bolj osvežilna.
Enake sestavine, korenček, krompir, grah in riž, bi lahko tudi ocvrla. Morda to naredim jutri. Zelenjavo skuhamo, pomešamo z riževo in čičerkino moko in ocvremo kot kroglice. Recept za južnoindijski prigrizek je iz nove kuharske knjige, ki to poletje nastaja v naši kuhinji. Delo je garaško: kuhamo, fotografiramo in jemo. Bonde niso za kuharskega začetnika, razen če se želi učiti na težjih receptih. Zahtevajo kar nekaj časa in potrpljenja, še posebno če jih delaš prvič. Zakaj bi se potem z njimi trudili? Ker so noro dobre, veganske, brezglutenske, brez soje, brez oreščkov in vsekakor nevarna konkurenca zelenjavnim polpetom za vegetarijance, ki jih praviloma nihče ne mara. Ocvrtki so narejeni le iz čičerkine in riževe moke, nobenega alergena.
Če bom jutri raje počivala, kot kuhala, kar se zanimivo sliši, bom naredila iz žlice riževe moke in žlice vode domačo hranljivo masko za obraz, primerno za vsak tip kože. Nanesem jo v tankem sloju na lica in čelo, počivam deset minut, sperem z mlačno vodo in spet počivam. Težko bo ugotoviti, kaj bo pripomoglo k sijajnemu obrazu, riž, počitek, poletje ali vse skupaj, ampak to niti ni tako pomembno.
Enake sestavine, korenček, krompir, grah in riž, bi lahko tudi ocvrla. Morda to naredim jutri. Zelenjavo skuhamo, pomešamo z riževo in čičerkino moko in ocvremo kot kroglice. Recept za južnoindijski prigrizek je iz nove kuharske knjige, ki to poletje nastaja v naši kuhinji. Delo je garaško: kuhamo, fotografiramo in jemo. Bonde niso za kuharskega začetnika, razen če se želi učiti na težjih receptih. Zahtevajo kar nekaj časa in potrpljenja, še posebno če jih delaš prvič. Zakaj bi se potem z njimi trudili? Ker so noro dobre, veganske, brezglutenske, brez soje, brez oreščkov in vsekakor nevarna konkurenca zelenjavnim polpetom za vegetarijance, ki jih praviloma nihče ne mara. Ocvrtki so narejeni le iz čičerkine in riževe moke, nobenega alergena.
Če bom jutri raje počivala, kot kuhala, kar se zanimivo sliši, bom naredila iz žlice riževe moke in žlice vode domačo hranljivo masko za obraz, primerno za vsak tip kože. Nanesem jo v tankem sloju na lica in čelo, počivam deset minut, sperem z mlačno vodo in spet počivam. Težko bo ugotoviti, kaj bo pripomoglo k sijajnemu obrazu, riž, počitek, poletje ali vse skupaj, ampak to niti ni tako pomembno.
Poletne bonde
50 g graha
srednje velik korenček
2 srednje velika krompirja
žlica olja
četrt žlice črnih gorčičnih semen
svež ingver
zelen čili
četrt žličke kurkume
svež koriander
100 g čičerkine moke
3 žlice riževe moke
ščepec čilija
ščepec kurkume
ščepec sode bikarbone
sol
olje za cvrtje
Krompir, korenček narežemo na drobne kocke (kot za francosko solato) in kuhamo skupaj z grahom. Pazimo, da se krompir ne razkuha.
Kuhano zelenjavo stresemo na cedilo, naj se res dobro odcedi. Dokler je še topla, jo malo pretlačimo z vilicami, ne v pire, samo toliko, da se poveže v maso za oblikovanje.
Segrejemo žlico olja in na vročega stresemo gorčična semena, ko začnejo poskakovati, dodajamo še druge sestavine: nariban ingver, svež čili, začimbe in koriander. Kratko pomešamo in stresemo k pretlačeni zelenjavi.
Testo naredimo iz vseh sestavin in toliko vode, da je gosto tekoče (malo gostejše kot za palačinke).
V manjši globoki kozici segrejemo olje za cvrtje. Ko je primerno toplo, oblikujemo kroglico, jo potunkamo v testo in spustimo v ravno prav vroče olje.
Cvremo kratek čas, da bonde dobijo barvo. Ponudimo kot prigrizek, lahko s paradižnikovo omako, v katero bonde pomakamo. Dobra kombinacija je rahel kamutov kruh iz modela ali bombetke.
10 kosov:
Nadev:
50 g grahasrednje velik korenček
2 srednje velika krompirja
žlica olja
četrt žlice črnih gorčičnih semen
svež ingver
zelen čili
četrt žličke kurkume
svež koriander
Testo:
100 g čičerkine moke3 žlice riževe moke
ščepec čilija
ščepec kurkume
ščepec sode bikarbone
sol
olje za cvrtje
Krompir, korenček narežemo na drobne kocke (kot za francosko solato) in kuhamo skupaj z grahom. Pazimo, da se krompir ne razkuha.
Kuhano zelenjavo stresemo na cedilo, naj se res dobro odcedi. Dokler je še topla, jo malo pretlačimo z vilicami, ne v pire, samo toliko, da se poveže v maso za oblikovanje.
Segrejemo žlico olja in na vročega stresemo gorčična semena, ko začnejo poskakovati, dodajamo še druge sestavine: nariban ingver, svež čili, začimbe in koriander. Kratko pomešamo in stresemo k pretlačeni zelenjavi.
Testo naredimo iz vseh sestavin in toliko vode, da je gosto tekoče (malo gostejše kot za palačinke).
V manjši globoki kozici segrejemo olje za cvrtje. Ko je primerno toplo, oblikujemo kroglico, jo potunkamo v testo in spustimo v ravno prav vroče olje.
Cvremo kratek čas, da bonde dobijo barvo. Ponudimo kot prigrizek, lahko s paradižnikovo omako, v katero bonde pomakamo. Dobra kombinacija je rahel kamutov kruh iz modela ali bombetke.