RECEPT

Presnitz, tradicionalna italijanska sladica princese Sissi

Tržaška sladica je podobna našemu zavitku.
Fotografija: Tržačani sladico najraje zvijejo v obliko polža. 
Odpri galerijo
Tržačani sladico najraje zvijejo v obliko polža. 

Presnitz je slastna italijanska sladica tržaške tradicije, katere začetki segajo v začetek 19. stoletja. Ko sta cesar Franc Jožef in njegova žena Elisabette d'Asburgo (Sissi) obiskala Trst in grad Miramare, so razpisali natečaj za sladico, kot simbol, vreden dobrodošlice. Sladica je prejela naziv Preis Prinzessen (princesina nagrada), ki so ga nato Tržačani sčasoma spremenili v presnitz.

Starodavni recept, ki se je prenašal iz roda v rod, je skozi čas doživel nekaj sprememb, vendar pa so razlike v okusu minimalne, saj te nekoliko zaznamujejo le debelino zunanjega testa in homogenost notranjosti. Ta, med Tržačani zelo priljubljena sladica med prazniki, tudi velikonočnimi, nikoli ne manjka na mizi. Zelo je podobna našemu zavitku, ni pa ga enako enostavno pripraviti. Natančno sledite receptu in princesina sladica bo pripravljena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije