Previdno s sladkorjem in maščobami
Sadni kompot, smetana za kavo, dietni sokovi, energijske pijače, kupljeno testo za pico naj bodo na mizi čim redkeje.
Odpri galerijo
December je že tako in tako poln priložnosti, ko sedimo za bogato obloženo mizo in jemo, kot da je to zadnjič, a če mislimo na svoje telo oziroma zdravje, ne bomo pretiravali ne s hrano ne (alkoholno) pijačo. Katerih živil pa se je dobro izogibati vse leto, ne le v tem obdobju?
Sadnemu kompotu. Razlog? Sladkor, seveda, veliko sladkorja. Nutricionisti opominjajo, da je sadje že samo po sebi sladko in ne potrebuje tovrstnega nezdravega dodatka, da bi ga uživali, a če je del vašega nedeljskega kosila sladica, ki jo ekspresno pripravite iz konzerviranega sadja, stepene sladke smetane in pisanih mrvic, na policah poiščite kompot, ki je brez sladkorja, ali ga skuhajte doma. Če vodi dodate klinčke in cimet, boste imeli super poobedek.
Naslednja pregreha, ki naj bo na voljo le redko, če že, je smetana za kavo, saj vsebuje hidrogenizirana olja in preostale dodatke, s katerimi dosežejo visok odstotek maščobe, umetna sladila in koruzni sirup. Ste poskusili kdaj kavo brez dodatkov? Kaj pa z mandljevim ali kokosovim napitkom?
Dietni sokovi so takšni samo po imenu, v resnici pa so polni umetnih sladil, marsikateri vsebuje tudi aspartam, ki ga v nekaterih študijah povezujejo z razvojem diabetesa. Podobno je s t. i. energijskimi pijačami; dober okus imajo zaradi umetnih arom in sladkorja.
Ko se vam zahoče domače pice, posežete po kupljenem testu? Po možnosti naphanem s transmaščobnimi kislinami? Za te vemo, da vplivajo na povišan holesterol in povečujejo tveganje srčne in možganske kapi, zato ga raje pripravite doma; zjutraj vam bo vzelo samo nekaj minut, čez dan naj počiva v hladilniku, po prihodu domov pa ga samo raztegnite, obložite in spečete.
V kokicah z maslom, ki jih pripravimo v mikrovalovni pečici, so umetne arome masla, vrečka, ki jo skupaj z njimi grejemo, pa je lahko prepojena z kdo ve kakšnimi kemikalijami. Če že ne gre brez njih, si kokice pripravite na dober star način, v ponvi na štedilniku.
Sadnemu kompotu. Razlog? Sladkor, seveda, veliko sladkorja. Nutricionisti opominjajo, da je sadje že samo po sebi sladko in ne potrebuje tovrstnega nezdravega dodatka, da bi ga uživali, a če je del vašega nedeljskega kosila sladica, ki jo ekspresno pripravite iz konzerviranega sadja, stepene sladke smetane in pisanih mrvic, na policah poiščite kompot, ki je brez sladkorja, ali ga skuhajte doma. Če vodi dodate klinčke in cimet, boste imeli super poobedek.
Naslednja pregreha, ki naj bo na voljo le redko, če že, je smetana za kavo, saj vsebuje hidrogenizirana olja in preostale dodatke, s katerimi dosežejo visok odstotek maščobe, umetna sladila in koruzni sirup. Ste poskusili kdaj kavo brez dodatkov? Kaj pa z mandljevim ali kokosovim napitkom?
Dietni sokovi so takšni samo po imenu, v resnici pa so polni umetnih sladil, marsikateri vsebuje tudi aspartam, ki ga v nekaterih študijah povezujejo z razvojem diabetesa. Podobno je s t. i. energijskimi pijačami; dober okus imajo zaradi umetnih arom in sladkorja.
Ko se vam zahoče domače pice, posežete po kupljenem testu? Po možnosti naphanem s transmaščobnimi kislinami? Za te vemo, da vplivajo na povišan holesterol in povečujejo tveganje srčne in možganske kapi, zato ga raje pripravite doma; zjutraj vam bo vzelo samo nekaj minut, čez dan naj počiva v hladilniku, po prihodu domov pa ga samo raztegnite, obložite in spečete.
V kokicah z maslom, ki jih pripravimo v mikrovalovni pečici, so umetne arome masla, vrečka, ki jo skupaj z njimi grejemo, pa je lahko prepojena z kdo ve kakšnimi kemikalijami. Če že ne gre brez njih, si kokice pripravite na dober star način, v ponvi na štedilniku.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
09:00
Jesensko branje