ZDRAVA ŽIVILA

Priljubljeni humus je preprost namaz iz čičerike

Iz čičerike lahko pripravimo številne jedi, najbolj znani sta humus in falafli; dodajamo jo juham, enolončnicam in solatam, meljemo v moko, lahko pa jo tudi spečemo v pečici.
Fotografija: Pred kuhanjem jo namočimo kot fižol. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pred kuhanjem jo namočimo kot fižol. FOTO: Guliver/Getty Images

Čičerika je vse bolj priljubljena stročnica, ki ne bo izpodrinila fižola ali graha, ki sta pri nas številka ena, vendar v naših kuhinjah že igra vidno vlogo. Upravičeno in hvalevredno, saj spada med zdrava živila, ki jih prehranski strokovnjaki zelo priporočajo, zlasti za tiste, ki ne uživajo mesa, je bogat vir beljakovin.

Stročnica izvira iz Sredozemlja. FOTO: Guliver/Getty Images
Stročnica izvira iz Sredozemlja. FOTO: Guliver/Getty Images
Kupimo jo lahko v tako rekoč vseh živilskih prodajalnah in na tržnicah, bodisi suho bodisi konzervirano ali predelano. Njena vzgoja je v Sloveniji omejena zgolj na zasebne vrtove, saj najbolje uspeva v tropskem in subtropskem podnebju z obilico dežja, zato na trgu dobimo zgolj uvoženo. Največje pridelovalke rastline, ki izvira iz Sredozemlja, so danes Indija, Avstralija, Pakistan in Turčija. Čičerika se v prehrani uporablja že tisočletja, na Bližnjem vzhodu so našli njene 7500 let stare ostanke, od tam se je po svilni poti razširila tudi v Azijo. Čičerika je izjemno pomembno živilo v arabski kuhinji, od koder izvirata dve znani jedi, humus in falafli. Pravzaprav humus v arabščini pomeni čičerika, izraz za namaz pa se je potem uveljavil v vseh jezikih.

Najbrž najbolj znana jed iz čičerike je humus. FOTO: Guliver/Getty Images
Najbrž najbolj znana jed iz čičerike je humus. FOTO: Guliver/Getty Images
Kupimo lahko suho v zrnju in jo kuhamo sami. Prej jo je treba, tako kot fižol, nekaj ur, najbolje čez noč, namakati v vodi. Če se nam ne da ukvarjati s kuhanjem, lahko kupimo konzervirano kuhano čičeriko, prav tako lahko kupimo nekatere že pripravljene jedi. Najbolj znana sta gotovo že omenjena humus, to je namaz iz čičerike, in falafli oziroma polpeti. Priprava namaza je silno preprosta, gladko zmeljemo čičeriko, začinimo s česnom, limonovim sokom in oljčnim oljem, dodamo sezamovo pasto oziroma tahini in dobro premešamo. Nekoliko več časa nam vzamejo falafli, ki jih pripravimo in suhih zrn. Te najprej namočimo kot za kuhanje, odcedimo in dobro osušimo in grobo zmeljemo. Začinimo, manjkati ne smejo mleta kumina, česen, nasekljani peteršilj, poper in limonov sok, dobro premešamo in oblikujemo kroglice ter jih rjavo zapečemo v olju. Lahko pa naredimo polpete iz kuhane čičerike. Izjemno uporabna je čičerikina moka, s katero nadomestimo moko iz žitaric in celo jajca. Uporabljamo jo na primer kot dodatek zelenjavnim polpetom, z njo zgostimo juhe in omake.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije