Priloga, solata in celo sladica
Če rečemo zelo stara rastlina, to pomeni več tisoč let, in kvinojo so že pred okoli 3000 leti prve gojile stare civilizacije v Južni Ameriki, v Peruju, Čilu in Boliviji. Ker je zelo nezahtevna, jo je možno gojiti tudi na visokih nadmorskih višinah, na primer v Andih. Danes uspeva tudi drugod po svetu, v Evropi pa smo jo dodobra spoznali šele pred kratkim.
Vsekakor je vredna pozornosti, saj so semena kvinoje, ki spominjajo na proseno kašo, za prehrano izjemno priporočljiva: ponašajo se z visoko vsebnostjo beljakovin in vlaknin, a nizko vsebnostjo maščob, povrhu pa ne vsebujejo glutena, zato z njo nadomestimo kaše iz žita. Ima še eno zelo dobro lastnost, je zelo odporna, zato je primerna za vzgojo po načelih ekološkega kmetovanja.
Poznamo več vrst kvinoje, po videzu se ločijo predvsem po barvi, najpogosteje uporabljamo belo, v trgovinah pa lahko kupimo še rdečo in črno ali pa kar mešanico vseh treh.
Če je skuhamo preveč, jo lahko nekaj dni hranimo v dobro zaprti posodi v hladilniku.
Poleg vseh naštetih pozitivnih lastnosti, ki kar kličejo po tem, da kvinojo uvrstimo na jedilnik, ima tudi prijeten okus in omogoča enostavno pripravo res raznovrstnih jedi, slanih in sladkih. V nasprotju z nekaterimi kašami kvinoje pred kuhanjem ni treba namakati, jo pa je treba nujno dobro sprati, najbolje pod tekočo vodo: s tem namreč speremo saponine, to je sloj zaščitnih snovi, ki kvinojo varujejo pred škodljivci, a povzročajo grenak okus. Kuhamo jo v slani vodi v razmerju ena proti dva, torej na skodelico kvinoje, ki zadošča za štiri osebe, dve skodelici vode.
Kuhamo na srednjem ognju, naj počasi vre, kuhana bo v 15 do 20 minutah, ko je mehka, odstavimo in pustimo še nekaj minut stati, preden postrežemo. Pripravimo jo podobno kot rižoto, torej jo kuhamo skupaj z dušeno zelenjavo ali mesom, ponudimo kot prilogo ali samostojno jed. S tako pripravljeno nadevamo zelenjavo, na primer paprike, buče ali jajčevce, ki jo potem še lahko zapečemo v pečici.
Imenitna je tudi v sladkih različicah: spečemo lahko piškote in mafine. Kuhamo jo lahko na vodi ali mleku, v tem primeru še bolj pazimo, da se ne prismodi, saj je med kuhanjem ni priporočljivo mešati. Zmešana z mlekom in sadjem bo odličen zajtrk.