Primerno shranjevanje za varno uživanje živil
Nekatera živila, ki jih shranjujete v shrambi, morda v kleti, imajo res dolg rok uporabnosti. V določenih primerih ta traja leta. Vendar podatek, da rok uporabnosti določenim artiklom še ni potekel, ne pomeni vedno, da niso izgubili prvotnega okusa, teksture ali sestave. Poglejte, kaj je morda že predolgo na policah shrambe in je zato skrajni čas, da kozarce, zavoje ali konzerve odstranite in naredite prostor za nove zaloge kompotov, marmelad ter vložene zelenjave.
Žarko ni užitno
Rok uporabnosti celih žit, kot je denimo kvinoja, je večinoma pogojen z vsebnostjo maščob. Zrak, previsoke temperature in vlaga so njihovi sovražniki, saj negativno vplivajo na v njih prisotne zdrave maščobe, in kadar so zrna predolgo v kleti, postanejo žarka. Če ste pozabili, da imate kje na zadnji polici zavoj kvinoje, z nosom preverite njeno uporabnost. Cela žita naj bi imela rahlo sladkast vonj ali naj bi bila povsem brez njega, če pa je zatohel in moteč, kvinoja ni več dobra.
Tudi oreški in semena zaradi visoke vsebnosti maščob ob predolgem ter nepravilnem shranjevanju postanejo žarki, na kar nakazujeta neobičajen vonj in okus. Žarkih oreškov ni dobro jesti, zato preverite stanje tistih, ki jih imate doma. Primernejša od kleti je za shranjevanje oreškov zamrzovalna skrinja, kjer svežino in primerno sestavo ohranijo tudi eno leto.
Večina polnozrnato moko shranjuje v kleti, a boljši bi bil hladilnik ali, še bolje, zamrzovalnik: v hladilniku zdrži do osem mesecev, v zamrzovalniku približno eno leto. V hladilniku naj bo v plastični vrečki, ki jo obvaruje stika z vlago. Nepravilno shranjena moka zaradi visoke vsebnosti maščob lahko, podobno kot cela žita, postane žarka. Zaradi vsebnosti maščob lahko ob predolgem in nepravilnem shranjevanju postane žarek tudi rjavi riž. Rok uporabnost, kadar je shranjen v kleti, znaša približno pol leta, s shranjevanjem v zamrzovalniku pa se ta podaljša do enega leta.
Cela zrna, oreški in semena lahko zaradi visoke vsebnosti maščob ob predolgem ter nepravilnem shranjevanju postanejo žarka.
Naj bodo mehurčki
Niti mlete začimbe, kot sta kurkuma in paprika, nimajo neskončnega roka uporabnosti. Čeprav uživanje začimb s pretečenim rokom ne škoduje zdravju, nimajo prave arome in pričakovanih učinkov na okus jedi, zato občasno preverite datume na embalažah.
Pecilni prašek je domala v vsakem gospodinjstvu, tudi ta pa se lahko pokvari in v tem primeru ne pripomore več k rahlim ter lepo vzhajanim pecivom. Enako velja za sodo bikarbono. Če niste prepričani, ali sta še dobra, malce enega ali drugega zmešajte s kapljico kisa: penjenje in mehurčki nakazujejo, da ju še lahko uporabljate. Če teh ni, žal ne več.
Čaji v filter vrečkah ali v lističih nimajo neskončnega roka uporabnosti. Zlasti pravi čaji po okoli 18 mesecih izgubijo prvoten okus ter tudi učinek. Enako velja za kavo, ki jo moramo po odprtju hraniti v suhem in temnem prostoru, proč od virov toplote, in porabiti čim prej, saj začne izgubljati vonj in aromo. Odprto vrečko porabimo v nekaj mesecih.
Morda se zdi, da ima konzervirana zelenjava neskončen rok trajanja, a ni tako. Tista z visoko kislostjo zdrži od enega leta do 18 mesecev. Ob predolgem shranjevanju dobi kovinski okus. Zelenjava z nižjim odstotkom kisline, denimo koruza, grah ali fižol, trajajo dlje, do pet let, v vsakem primeru pa je priporočljivo občasno preveriti zaloge teh živil in se znebiti tistih s pretečenim rokom.
Če niste prepričani, ali je pecilni prašek še uporaben, ga malo zmešajte s kapljico kisa.