Pripravljeni na obiske: k narezku postrežemo namaze
Letošnji december bo v znamenju druženja, saj se zdi, da si želimo nadoknaditi dve leti epidemije, ko smo se bili primorani zadrževati bolj doma. Poleg božičnih in novoletnih pogostitev se lahko nadejamo krajših obiskov prijateljev ali sorodnikov, tudi zelo spontanih, celo nenapovedanih.
Zato bo dober gostitelj že pred prazniki hladilnik in shrambo založil z osnovnimi živili, s katerimi bo na hitro pripravil bogat, privlačen in okusen narezek. Med te spadajo suhomesni izdelki, siri ter raznovrstna vložena zelenjava. Da bodo mesnine in siri obstojni, je najbolje, da kupimo vakuumsko pakirane ali v kosu, na primer suhe salame ali pršut.
Klasični narezek je sestavljen iz klobas, salam in drugih suhih mesnin, na primer pršuta, ter raznovrstnih sirov. Pri sestavljanju naj nas poleg okusa vodi tudi estetika, če so med gosti vegetarijanci, seveda mesnine ločimo od drugih sestavin. K narezku spadajo tudi kisli dodatki, predvsem kisle kumarice, olive, morda feferoni ali paprike in gobe.
Da se ne bi okusi mešali med sabo, poleg tega kisle jedi neprijetno razmočijo sir in salame, vloženo zelenjavo postrežemo na posebnih krožnikih ali v skodelicah, najbolje vsako posebej. Dodamo lahko svežo zelenjavo, na primer čebulo, papriko, kumare in paradižnik, tudi korenje in zeleno. Paradižnik naj bo češnjevec in dodamo kar celega ali narezanega kvečjemu na pol. Podobo in okuse narezka zaokrožijo oreški in semena ter trdo kuhana jajca. Poigramo se lahko s sladkimi okusi, k sirom in mesninam se lepo poda sladkoba sadja, bodisi svežega bodisi suhega: izberemo grozdje, na krhlje narezana jabolka ali hruške in drugo trdo sadje, ki ne izloča preveč vode.
K narezku postrežemo namaze, ki jih pripravimo iz skute, zelenjave in stročnic.
Če imamo čas in sestavine, na hitro zmešamo še kak namaz iz skute ali stročnic, na primer čičerike. Začinimo jih s svežimi zelišči, dodamo drobno sesekljano čebulo ali česen. Ne pozabimo na kruh, k opisani pojedini tekne svež bel, na primer francoska štruca ali kar žemlje, če želimo zalogo za kak dan vnaprej, pa kupimo obstojnejše vrste, na primer rženega, črnega ali ajdovega. Če zmanjka kruha, pa naj bo na zalogi še kakšna škatla krekerjev ali grisinov.