Recept: prosena sadna kaša
V marsikateri pravljici je treba poznati čarobne besede, zaradi katerih neki predmet deluje; kakor da bi ga prižgali in ugasnili. Treba je vedeti, katere so pravilne besede,« je ob vsem znani pravljici o lončku, ki je kuhal in kuhal in kuhal kašo, saj ga niso znali ustaviti, zapisala dr. Dragica Haramija. Recept za proseno sadno kašo, ki ga objavljamo danes, je v knjigo Slovenske pripojedke zapisala Anka Peljhan. V njej so omenjeni še slaniki, ribji namaz, frtalja, mlinci v mleku, belokranjska pogača, loška smojka, bujta repa, zeliščna juham, hruševi krapi ...
Za 4 osebe:
1 l mleka
150 g prosene kaše
2 pesti hruškovih krhljev (suhih ali svežih)
pest suhih ali svežih sliv
2 žlici medu
cimet, sladkor, sol
Proseno kašo kuhamo 10 minut v rahlo slanem mleku. Nato dodamo na koščke narezano suho ali sveže sadje in začinimo. Kuhamo še 10–15 minut, da se kaša zmehča. Ponudimo toplo ali hladno.