POMLAD

Prva spomladanska zelenjava, ki čisti jetra in spodbuja prebavo

Štirje najmočnejši spomladanski zavezniki zdravja so ...
Fotografija: Artičoke in šparglji so zvezde pomladi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Artičoke in šparglji so zvezde pomladi. FOTO: Thinkstock

Pomlad ne prinaša le daljših in toplejših dni, ampak tudi razvaja s svežimi darovi narave, ki znatno vplivajo na zdravje in počutje ter po dolgi zimi res pridejo prav. Poglejte štiri najmočnejše spomladanske zaveznike zdravih jeter in dobre prebave.

Šparglji za čista jetra

Mesnata stebla špargljev so cenjena zaradi blage teksture in nežnega okusa. A šparglji niso le okusni, pripomorejo tudi k zdravju jeter in s tem vsega organizma. Ponašajo se z nizko energijsko vrednostjo, vsebujejo pa veliko hranljivih snovi. Med drugim folno kislino, vitamin C in kalij, ki sta velika prijatelja telesnega filtra. Poleg tega so znani po svoji diuretični moči in spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa. Šparglji med drugim blažijo simptome predmenstrualnega sindroma, preprečujejo zadrževanje vode v organizmu, varujejo pred oksidativnim stresom, zahvaljujoč v njih prisotnem cinku in selenu krepijo odpornost ter so zato nepogrešljivi in zdravju prijazni znanilci pomladi.

Artičoke proti zaprtju

Zdravilna moč artičok je znana že stoletja. Imajo nizko kalorično vrednost ter v sebi skrivajo veliko hranljivih snovi: vitamine, minerale, fitokemikalije. Med drugimi se ponašajo z visoko vsebnostjo vitamina C in kalija, ki spodbujata delovanje žolča. Zaradi velikega deleža vlaknin artičoke blagodejno vplivajo na prebavo in preprečujejo zaprtje. V 100 gramih artičok je 5,4 grama vlaknin, tu je še inulin, neprebavljiv ogljikov hidrat, ki deluje kot blago odvajalo.
V njih prisoten cinarin varuje zdravje jeter in nedvomno viša hranljivo vrednost artičok, zato je z njimi dobro popestriti spomladanske jedilnike in hkrati poskrbeti še za zdravje.

Mlada špinača za močne kosti

Res je, da je dandanes špinača na voljo vse leto, a tista, ki spomladi zraste na vrtovih, ima nedvomno v prednost pred zamrznjeno ali kupljeno na trgovskih policah. Mlada špinača je blažjega okusa in nežnejše teksture, hkrati pa se ponaša s številnimi vitamini in minerali, ki jih telo zlasti po dolgi zimi nujno potrebuje. Na prvem mestu gre omeniti vitamin C in kalij, folno kislino in železo. Zaradi velike količine klorofila spodbuja razstrupljanje telesa, skrbi za zdravje in dobro delovanje jeter, v njej bogato zastopan kalcij pa poskrbi za zdrave kosti.

Jagode proti spomladanski utrujenosti

V 240 gramih jagod je le 45 kalorij, hkrati pa dnevno potrebna količina vitamina C, ki pripomore k močni odpornosti, detoksikaciji in premaguje simptome spomladanske utrujenosti. V skodelici jagod se nahaja 210 miligramov kalija, ki med drugim zagotavlja pravilno delovanje živčevja.
Tu so še vitamini B2, B5, B6 ter baker, mangan in magnezij, fitonutrienti, med drugim flavonoidi katehin, kvercetin in kempferol, zato se ponašajo z izjemno antioksidativno močjo. Njim v prid govori še odličen okus, zaradi katerega so dobrodošle samostojne ali kot dodatek sadnim solatam, sadnim zmeškom in lahkim spomladanskim sladicam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije