Obsedeni z vaniljo? Obstaja dober razlog, znanost pravi, da deluje kot antidepresiv
Govorimo seveda o vanilji, ki je takoj za žafranom druga najdražja začimba na svetu. Njena cena je upravičena, saj je pridobivanje prave vanilje izredno dolgotrajno in zahtevno, potrebe po njej pa so ogromne, ne samo v prehranski, ampak tudi v lepotni in farmacevtski industriji (z njo zakrivajo okus neprijetnih zdravil). Zaradi tega je svetovni trg preplavljen z njenimi ponaredki, o katerih bomo več pisali spodaj.
Vzemimo pod drobnogled najprej pravo vaniljo, ki je plod vrste orhidej Vanilla planifolia. V naravi te rastline rastejo zgolj v pasu ob ekvatorju. Največ, kar 75 odstotkov svetovne proizvodnje, je vzgojijo na Madagaskarju, sledijo pa ji Indonezija, Mehika (od koder ta orhideja tudi prvotno izvira), Papua Nova Gvineja in Kitajska. Prava vanilja raste tudi v Sloveniji. Seveda ne v naravi, ampak v simuliranem tropskem okolju. Podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika jo goji v posebnih rastlinjakih, ogrevanih z geotermalno energijo.
Zakaj je vanilja tako draga in v kakšni obliki jo je najboljše uporabljati?
Da na trgovske police dobimo aromatične vaniljeve stroke, mine kar nekaj let od zasaditve rastline. Šele po treh letih orhideja prvič zacveti in začne tvoriti sadeže, ki so tisti del vanilje, ki ga pravzaprav uživamo in uporabljamo za aromo ... Nadaljujte branje TUKAJ - na Onaplus.si.