Rabite idejo za kosilo? Tako si pripravite fokačo s feta sirom
Tradicionalni italijanski kruh ponudimo kot prilogo, če smo ga obložili, pa lahko postane slastna malica.
Odpri galerijo
Fokačo lahko spečemo iz testa, ki nam je ostal po pripravi pice. Lahko ga spečemo brez vsega, res kot kruh, ali pa namažemo s paradižnikom ali oljčnim oljem, lahko mu dodamo sir in zelenjavo.
Zelo dobra je v kombinaciji s strtim česnom. Fokačo so poznali že stari Rimljani, imenovali so jo panis focacius in so jo pekli v pepelu. Ponudimo toplo ali hladno, kot malico ali večerni prigrizek h kozarcu piva.
Za 4 osebe:
350 g moke
0,5 kocke svežega kvasa
cca 2 dl mlačne vode
sol, sladkor, oljčno olje
1 pest suhega paradižnika
1 skodelica oliv
100 g feta sira
Kvas raztopimo v malo vode, dodamo sladkor, premešamo in pustimo vzhajati deset minut. Moko stresemo v skledo, potresemo s soljo in na sredini naredimo jamico. Vanjo zlijemo kvasec in 2 žlici oljčnega olja. Zmešamo z rokami, malo pregnetemo in preložimo na pomokano delovno površino. Zgletemo v gladko in voljno testo, ki se ne sme prijemati prstov. Po potrebi dodajamo moko ali vodo. Testo damo v pomokano skledo, namažemo z oljem, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati dobre pol ure. Paradižnike narežemo na koščke, feto nadrobimo. Vzhajano testo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo s paradižnikom, grobo soljo in olivami in pečemo 20 minut na 220 stopinj. Ko fokačo vzamemo iz pečice, nanjo nadrobimo feta sir in postrežemo.
350 g moke
0,5 kocke svežega kvasa
cca 2 dl mlačne vode
sol, sladkor, oljčno olje
1 pest suhega paradižnika
1 skodelica oliv
100 g feta sira
Kvas raztopimo v malo vode, dodamo sladkor, premešamo in pustimo vzhajati deset minut. Moko stresemo v skledo, potresemo s soljo in na sredini naredimo jamico. Vanjo zlijemo kvasec in 2 žlici oljčnega olja. Zmešamo z rokami, malo pregnetemo in preložimo na pomokano delovno površino. Zgletemo v gladko in voljno testo, ki se ne sme prijemati prstov. Po potrebi dodajamo moko ali vodo. Testo damo v pomokano skledo, namažemo z oljem, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati dobre pol ure. Paradižnike narežemo na koščke, feto nadrobimo. Vzhajano testo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo s paradižnikom, grobo soljo in olivami in pečemo 20 minut na 220 stopinj. Ko fokačo vzamemo iz pečice, nanjo nadrobimo feta sir in postrežemo.
Zelo dobra je v kombinaciji s strtim česnom. Fokačo so poznali že stari Rimljani, imenovali so jo panis focacius in so jo pekli v pepelu. Ponudimo toplo ali hladno, kot malico ali večerni prigrizek h kozarcu piva.