PARADIŽNIK

Razkošno rdeča za zdravje

Likopen, rdeči rastlinski pigment, velja za najmočnejši antioksidant: največ ga je v paradižniku, s kuhanjem pa njegova vsebnost še raste.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Osvoji nas z živo barvo in okusom, zlasti če je domač, prekosi vso zelenjavo. Paradižnik ni zelenjava, ampak sadje, o tem smo pisali pred kratkim, a je vseeno zelo koristno živilo. Bogat je s številnimi hranili, zato naj bo del zdrave prehrane: vsebuje vitamine A, C, K in B6, kalij, kalcij, magnezij, natrij ... Najbolj je znan po visoki vsebnosti likopena, antioksidanta, ki mu daje lepo rdečo barvo, borca proti številnim boleznim, tudi raku; telo ščiti pred prostimi radikali in prezgodnjim staranjem. Naše telo ga ne more ustvariti samo, zato ga je treba vnašati s hrano.


O koristih uživanja paradižnika obstaja več znanstvenih raziskav: blagodati za zdravje je več, kot jih lahko (vsaj za zdaj) opišejo zdravniki. Raziskave so tako potrdile, da lahko paradižnik prepreči nastanek bolezni srca in žil, tudi raka, kot so zapisali znanstveniki v študiji, objavljeni v publikaciji National Cancer Institute (prostate, pljuč, grla, jajčnikov, materničnega vratu in drugih). Vitamini iz paradižnika ohranjajo vid: vitamin A lahko prepreči nastanek makularne degeneracije pa tudi sive mrene. Uživanje paradižnika svetujejo pri slabokrvnosti.

Privoščimo si surovega, kuhanega ali kot sok. FOTO: Guliver/Getty Images
Privoščimo si surovega, kuhanega ali kot sok. FOTO: Guliver/Getty Images

Blagodejen je tudi za kožo, zlasti bolj mastno, saj zapira pore. Za takojšnji učinek rezino paradižnika podrgnite po obrazu.
Če ste na dieti, je paradižnik pravi za vas: ima malo kalorij, zato pa več vode in vlaknin, ki nasitijo in dobro vplivajo na prebavo. Pogosto uživanje paradižnika pospešuje izločanje presežka tekočine iz organizma. Tako obenem nižate krvni tlak in lajšate delovanje srca in krvožilnega sistema. V kombinaciji z drugimi antioksidanti likopen niža slab holesterol LDL in tako ohranja zdravje srca. Zanimivo je, da je zdrav tako surov kot kuhan: s kuhanjem vsebnost likopena raste. Na dan naj bi zaužili 50 gramov paradižnika, kar ni težko, za kosilo si na primer privoščite testenine s paradižnikovo omako. Jemo lahko samega, v solatah, sendvičih, kar tako, kot napitek, juho ali omako. Če bi radi še okrepili delovanje tega razkošno rdečega ploda, kanite nanj malo ekstra deviškega oljčnega olja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije