Recept: ražnjiči z zelenjavo
Izberemo sočno, mehko meso, na primer vratovino, sicer se lahko zgodi, da bodo pečeni preveč suhi.
Odpri galerijo
Meso, pripravljeno za žar, lahko kupimo v vsaki malo večji mesnici, tako se nam ni treba ukvarjati z rezanjem, začimbami in mariniranjem. Vendar pa ga marsikdo raje pripravi sam, po svojem okusu. Za ražnjiče je zelo pomembno, kateri kos izberemo, biti mora namreč sočno, če hočemo, da bo pečeno res okusno, teletino, perutnino ali svinjino, dobra izbira je vratovina ali pleče, lahko pa povemo mesarju, za kaj potrebujemo meso, in bo odrezal najboljši kos.
Če želimo še bolj sočne ražnjiče, med meso vtaknemo koščke zelenjave ali slanine. Taki bodo tudi privlačnejši na pogled.
Če želimo še bolj sočne ražnjiče, med meso vtaknemo koščke zelenjave ali slanine. Taki bodo tudi privlačnejši na pogled.
Za 4 osebe:
1 kg svinjskega vratu
1 velika rdeča paprika
1 velika zelena paprika
1 čebula
4 stroki česna
1 dl oljčnega olja
1 limona
sol, poper, mleti origano in rožmarin
Zelenjavo očistimo, čebulo in česen olupimo. V skodelici zmešamo olje, limonov sok, sol, poper, origano in rožmarin ter strt česen. Meso narežemo na ne premajhne koščke, stresemo v skledo in prelijemo z marinado. Dobro premešamo z rokami in pustimo stati najmanj pol ure. Papriko in čebuli narežemo na koščke. Na nabodala izmenično nabadamo meso, papriko in čebulo. Žar segrejemo in ražnjiče pečemo od pet do sedem minut na vsaki strani.
1 kg svinjskega vratu
1 velika rdeča paprika
1 velika zelena paprika
1 čebula
4 stroki česna
1 dl oljčnega olja
1 limona
sol, poper, mleti origano in rožmarin
Zelenjavo očistimo, čebulo in česen olupimo. V skodelici zmešamo olje, limonov sok, sol, poper, origano in rožmarin ter strt česen. Meso narežemo na ne premajhne koščke, stresemo v skledo in prelijemo z marinado. Dobro premešamo z rokami in pustimo stati najmanj pol ure. Papriko in čebuli narežemo na koščke. Na nabodala izmenično nabadamo meso, papriko in čebulo. Žar segrejemo in ražnjiče pečemo od pet do sedem minut na vsaki strani.