RECEPT
Rdeči pesto (RECEPT)
Omako postrežemo kot polivko za testenine ali vanjo pomakamo kruh, krompirček ali na koščke narezano zelenjavo.
Odpri galerijo
Paradižnikov pesto lahko pripravimo iz posušenega pa tudi svežega paradižnika, primerni so tudi pelati z konzerve, če ni drugega na voljo. V tem primeru bo zmes precej bolj redka, kar pa uspešno uravnamo z dodajanjem naribanega parmezana.
K okusu paradižnika se zelo dobro poda nekaj pekočega, zato poleg sicer obveznega česna dodamo za ščep čilija, okus pa obogatimo s curkom rdečega vina. Najboljši pesto sicer nastane, če ga naredimo v možnarju, če tega pripomočka nimamo, uporabimo blender.
Za 4 osebe:
200 g suhih paradižnikov v olju
100 g parmezana
100 g pinjol
1 šopek peteršilja
1 velika pest listov bazilike
oljčno olje
3–4 stroki česa
sol, poper
Pinjole grobo narežemo in popražimo v ponvi brez olja, vendar med nenehnim mešanjem, da se ne zažgejo. Namesto njih lahko uporabimo poljubne oreške. Peteršilj osmukamo in sesekljamo skupaj z baziliko. Česen olupimo in sesekljamo, paradižnike narežemo na koščke. Stresemo jih v blender, dodamo nariban parmezan, sesekljana zelišča in česen ter pinjole in zmeljemo. Počasi dolivamo olje, dokler ne dobimo želene gostote in kremaste strukture.
200 g suhih paradižnikov v olju
100 g parmezana
100 g pinjol
1 šopek peteršilja
1 velika pest listov bazilike
oljčno olje
3–4 stroki česa
sol, poper
Pinjole grobo narežemo in popražimo v ponvi brez olja, vendar med nenehnim mešanjem, da se ne zažgejo. Namesto njih lahko uporabimo poljubne oreške. Peteršilj osmukamo in sesekljamo skupaj z baziliko. Česen olupimo in sesekljamo, paradižnike narežemo na koščke. Stresemo jih v blender, dodamo nariban parmezan, sesekljana zelišča in česen ter pinjole in zmeljemo. Počasi dolivamo olje, dokler ne dobimo želene gostote in kremaste strukture.
K okusu paradižnika se zelo dobro poda nekaj pekočega, zato poleg sicer obveznega česna dodamo za ščep čilija, okus pa obogatimo s curkom rdečega vina. Najboljši pesto sicer nastane, če ga naredimo v možnarju, če tega pripomočka nimamo, uporabimo blender.