Recept: ajvar
Ajvar je priljubljena jed, ki jo uživamo kot prilogo k pečenemu mesu, narezkom, namazanega na kruh in podobno. Receptov zanj je ničkoliko, pravzaprav ga vsak kuhar dela malce po svoje. Edini so si v tem, da uporabimo rdečo mesnato papriko, ki jo je treba najprej speči, pečeno zelenjavo pa grobo zmeljemo ali nasekljamo.
Za 4 osebe:
1 kg mesnatih rdečih paprik
1 srednje velik jajčevec
3–4 stroki česna
1 dcl olja
1 žlička soli
1 žlica kisa
Paprike in jajčevec operemo in posušimo. Jajčevec večkrat prebodemo. Zelenjavo položimo na žar ali v pečico in pečemo, dokler se povsem ne zmehča. Preložimo jo v posodo s pokrovom in pustimo stati 10–15 minut. Papriko olupimo, prerežemo in odstranimo semena. Tudi jajčevec olupimo in prerežemo na pol ter odstranimo semena. Vse sestavine grobo narežemo in zmeljemo v aparatu za mletje mesa. V loncu segrejemo malo olja in na njem svetlo prepražimo strt česen. Ko zadiši, dodamo papriko in jajčevec ter prilijemo preostalo olje. Zavremo in zmanjšamo temperaturo. Med mešanjem kuhamo slabo uro, malo pred koncem kuhanja solimo in okisamo.
Stari recepti pravijo, da se mora ajvar kuhati dve, tri ali več ur, razlog je najbrž v konzerviranju jedi, ko še ni bilo steklenih kozarcev s pokrovi, ki omogočajo vakuumsko zapiranje, kar preprečuje okužbe živila. Danes je čas kuhanja bistveno krajši, tako paprika ohrani več specifičnega okusa.