RECEPT

Recept: ajvar

Po osnovnem receptu ga delamo le iz paprike, nekateri pa prisegajo, da je najboljši, če dodamo jajčevce.
Fotografija: FOTO: Cherriesjd/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Cherriesjd/Getty Images

Ajvar je priljubljena jed, ki jo uživamo kot prilogo k pečenemu mesu, narezkom, namazanega na kruh in podobno. Receptov zanj je ničkoliko, pravzaprav ga vsak kuhar dela malce po svoje. Edini so si v tem, da uporabimo rdečo mesnato papriko, ki jo je treba najprej speči, pečeno zelenjavo pa grobo zmeljemo ali nasekljamo.

Stari recepti pravijo, da se mora ajvar kuhati dve, tri ali več ur, razlog je najbrž v konzerviranju jedi, ko še ni bilo steklenih kozarcev s pokrovi, ki omogočajo vakuumsko zapiranje, kar preprečuje okužbe živila. Danes je čas kuhanja bistveno krajši, tako paprika ohrani več specifičnega okusa. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije