Recept Alme Rekić: žlikrofi z bakalco
Nekdanja žirantka kuharskega šova Masterchef, slaščičarka in kuharica Alma Rekić nas je ponovno razveselila z enim od receptov iz svoje vrhunske kulinarične zbirke.
IDRIJSKI ŽLIKROFI Z BAKALCO
Recept za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut
Čas kuhanja: 60 minut
ŽLIKROFI
Testo
Do 30 dag moke, 2 jajci, olje, voda ali mleko po potrebi, da je testo mehko.
Nadev
50 dag krompirja
do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine
do 5 dag čebule
drobnjak
majaron
črni poper
sol
Iz moke, jajc, soli in vode zamesimo testo. Gnetemo ga tako dolgo, da postane prožno in se ne oprijemlje rok. Če ga prerežemo, mora biti gosto in brez luknjic. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček, ki ga po površini premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati.
Topel krompir pretlačimo in ga dodamo prepraženi čebuli, ki smo jo pražili na zaseki, začinimo in dodamo zelišča.
Spočito testo razvaljamo na debelino enega do dveh milimetrov in nanj polagamo kroglice nadeva (med njimi naj bo za en prst razmika). Testo okoli kroglic premažemo z razžvrkljanim jajcem. Testo nato zavihamo in med kroglicami stisnemo, da se sprime in nastanejo ušesca. Zgoraj vtisnemo vdolbinico, pri tem pa pazimo, da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Zavremo slan krop in jih skuhamo. Kuhani so takoj, ko priplavajo na površino.
BAKALCA
80 g masti ali olja
300 g čebule
600 g jagnjetine
lovorov list
250 g korenja
timijan, šetraj
1 dl suhega belega vina
cimet, janež
Na masti ali olju temeljito prepražimo sesekljano čebulo, nato dodamo na koščke narezano meso. Ko se nekoliko spraži, ga zalijemo in dodamo žličko mešanice Biogette ter lovorov list. Dušimo 20 minut, nato dodamo drobno naribano korenje, timijan in šetraj. Po potrebi zalivamo in dušimo toliko časa, da se meso zmehča in omaka zgosti – uro do dve, odvisno od mesa. Na koncu prilijemo belo vino in jed povežemo s podmetom ali z masleno kroglico. Odprto kuhamo še 5 minut. Serviramo potreseno s peteršiljem ali z drobnjakom.