OKUSNO
Recept: aromatični adventni venec
Dom bo dišal po klinčkih, cimetu in kandirani pomarančni lupinici.
Odpri galerijo
Testo:
½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
400 g moke
150 g mleka
60 g masla
40 g sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
1,5 žličke soli (cca 8 g)
Nadev:
100 g masla
100 g sladkorja
cimet, klinčki
kandirana pomarančna lupinica
In še:
jajce za premaz
½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
400 g moke
150 g mleka
60 g masla
40 g sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
1,5 žličke soli (cca 8 g)
Nadev:
100 g masla
100 g sladkorja
cimet, klinčki
kandirana pomarančna lupinica
In še:
jajce za premaz
V posodo odmerimo sol, moko, dodamo v mleku raztopljeni kvas Fala in vse druge sestavine brez maščobe ter zamesimo testo. Najprej mešamo počasi, vmes postopno dodajamo zmehčano maslo. Nato mešamo 10 minut na največji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo. Pripravljeno testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.
Stresemo ga na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Medtem zmešamo maslo s sladkorjem in začimbami. Zatem testo razvaljamo na malo daljši pravokotnik, ga premažemo z začinjenim maslom in razporedimo kandirane lupinice pomaranče. Zvijemo ga v zavitek, tega pa razrežemo na posamične rezine. Te zložimo v obliko kroga oz. v okrogel model. Naj vsaka naslednja delno prekriva predhodno.
Oblikovan venec pustimo na toplem vzhajati. Vzhajanega premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico.
Pečemo ga 40 minut na 175 °C. Ko ga vzamemo ven, ga premažemo z maslom za lepši lesk.