SLASTNO

Recept: babičine medene kocke za hladne zimske dni

To okusno, tradicionalno balkansko pecivo je kljub medu rahle teksture in nič stlačeno.
Fotografija: Babičine medene kocke. FOTO: S. J.
Odpri galerijo
Babičine medene kocke. FOTO: S. J.

Ob kavi ali čaju se zelo prileže, še posebej v mrzlih zimskih jutrih ali večerih. Tudi gostje se mu ne bodo mogli upreti. Če si bomo sladek košček privoščili z rokami, bomo morali polizati tudi prste, saj je zaradi medu kar lepljivo.

Potrebujemo:

  • 225 g moke
  • žlička sode bikarbone
  • 2 žlički mletega ingverja
  • 100 g masla, zrezanega na kockice
  • 100 g temnega sirupa (melasa)
  • 100 g svetlega sirupa (med)
  • 100 g temnega sladkorja (muscovado)
  • 1 jajce
  • 275 ml polnomastnega mleka

Način priprave:

Segrejte pečico na 160–180 stopinj. Obložite pekač velikosti 30 x 23 x 4 cm s papirjem za peko.

V večji posodi zmešajte moko, sodo bikarbono in ingver. V manjši posodi počasi raztopite maslo z obema sirupoma in sladkorjem. Ko se mešanica malce ohladi, dodajte moko in z leseno žlico vmešajte jajce. Postopoma dolivajte še mleko in mešajte do gladke mase. Prelijte v pekač in pecite nekje 35 minut, da postane temno zlate barve in elastično na dotik. Pečeno pecivo pustite, da se hladi v pekaču 10 minut, nato ga prestavite na pladenj, da se popolnoma ohladi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije