Recept: Bombardino
Če imamo čas, jajčni liker, ki je osnova za bombardino, pripravimo sami, sicer pa bo povsem v redu, če ga kupimo. Okusni napitek, ki ga postrežemo še vročega, je zelo priljubljen v lokalih in kočah ob italijanskih smučiščih, jajčni liker s smetano pa v takšnih in drugačnih različicah najdemo tudi drugod.
Za 4 osebe:
4 rumenjaki, 5 dcl mleka, 2,5 dcl sladke smetane, 1 dcl viskija, 1 dcl brandija, 100 g sladkorja, cimetova palčka, strok vanilje
Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. V lonec zlijemo mleko in polovico smetane, dodamo cimet in strok vanilje. Premešamo, zavremo in odstavimo ter odstranimo cimet in vaniljo. Rumenjake počasi dodamo v mleko, prilijemo še viski, dobro premešamo in ponovno segrejemo tik do vrelišča. V kozarce ali skodelice nalijemo najprej brandi in nato še jajčni liker. Preostanek sladke smetane stepemo in jo nadevamo na jajčni liker. Postrežemo takoj.
Lahko ga potresemo s cimetom ali čokolado v prahu, ponekod mu dodajo kavo, namesto brandija uporabimo rum. Seveda pa lahko pripravimo jajčni napitek tudi brez alkohola, v tem primeru mu pač ne bomo rekli liker. Če hočemo, da bo bolj kremast in gost, uporabimo še beljake, ki jih stepemo v sneg in vmešamo čisto na koncu.