Recept: borovničeva marmelada
Po mnogih starih receptih se marmelade iz različnih vrst sadja kuhajo zelo dolgo, tudi po več ur, da sestavine že povsem razpadejo. Sodobna kuhinja je potrebni čas precej skrajšala, tudi na manj kot uro, tako pripravljena marmelada pa ohrani strukturo sadja in barvo. Priprava je bolj ekonomična, tudi če kuhamo manjše količine.
Za 4 osebe:
1 kg borovnic
400 g sladkorja
1 vrečka želirnega sredstva
1 limona
Borovnice očistimo, operemo pa le, če so zelo umazane. Stresemo jih v večji lonec, potresemo s sladkorjem, dobro premešamo in pustimo stati čez noč. Zjutraj prelijemo z limoninim sokom, nekoliko pretlačimo in počasi segrevamo do vretja. Počasi kuhamo deset minut, dodamo želirno sredstvo in po želji zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pustimo vreti še približno petnajst minut, vmes večkrat premešamo. Ko se marmelada zgosti, jo nadevamo v čiste vroče kozarce in dobro zapremo.
Za pripravo gladke marmelade uporabimo poseben aparat – pasirko, sicer pa lahko postopek poenostavimo in marmelado enostavno zmeljemo s paličnim mešalnikom.