RECEPT
Recept: breskova galeta
Nekaj sladkega.
Odpri galerijo
1. Moko premešamo s soljo in sladkorjem, dodamo maslo in postopoma prilivamo vodo ter zgnetemo v testo. Oblikujemo kvadrat, da ga bomo pozneje laže razvaljali, ga ovijemo v prozorno folijo za živila in za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik.
2. Breskve operemo in narežemo na rezine ter jih v skledi premešamo s sladkorjem, vaniljo in cimetom.
3. Testo razvaljamo na okroglo, približno 30 cm premera; postavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Dno testa na več mestih prebodemo z vilicami in na sredino naložimo breskve. Rob (kakšne 3 cm) zavihamo, da malo sega čez breskve. Premažemo ga s sladko smetano in potresemo s sladkorjem ter mandljevimi lističi.
Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 40 minut.
4. Postrežemo še toplo, po želji posladkamo s sladkorjem v prahu ter dodamo kepico vaniljevega sladoleda ali žlico sladke stepene smetane.
1 dl vode
250 g moke
žlica sladkorja v prahu
ščepec soli
170 g masla
4–5 breskev
2 žlici trsnega sladkorja
vanilja (pol stroka ali vaniljev sladkor)
ščep cimeta
sladka smetana
pest mandljevih lističev
2. Breskve operemo in narežemo na rezine ter jih v skledi premešamo s sladkorjem, vaniljo in cimetom.
3. Testo razvaljamo na okroglo, približno 30 cm premera; postavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Dno testa na več mestih prebodemo z vilicami in na sredino naložimo breskve. Rob (kakšne 3 cm) zavihamo, da malo sega čez breskve. Premažemo ga s sladko smetano in potresemo s sladkorjem ter mandljevimi lističi.
Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 40 minut.
4. Postrežemo še toplo, po želji posladkamo s sladkorjem v prahu ter dodamo kepico vaniljevega sladoleda ali žlico sladke stepene smetane.
Testo:
1 dl vode
250 g moke
žlica sladkorja v prahu
ščepec soli
170 g masla
Nadev:
4–5 breskev
2 žlici trsnega sladkorja
vanilja (pol stroka ali vaniljev sladkor)
ščep cimeta
sladka smetana
pest mandljevih lističev