Recept: breskve s sirom
Poletje je rajski čas za ljubitelje solat, poljubno mešamo sestavine, ki jih ponuja vrt ali tržnica, okusi zelenjave in sadja se lepo povezujejo, hkrati pa dovolijo še kakšne dodatke.
Za 4 osebe:
6–8 breskev
1 manjša melona
1 šopek rukole
1 skodelica orehovih jedrc
200 g sira feta
1 limona
oljčno olje
origano
Breskve dobro operemo in narežemo na krhlje, koščice odstranimo. Melono olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. Rukolo očistimo, operemo in osušimo. Melono, breskve in rukolo stresemo v skledo, dodamo grobo sesekljane orehe, potresemo z origanom, pokapljamo z limonovim sokom in oljčnim oljem in rahlo premešamo. Razdelimo v solatne skodelice in potresemo z na kocke narezanim sirom.
Sladke breskve, hruške ali kaj drugega kombiniramo z nežnimi mladimi špinačnimi listi ali nekoliko pikantno rukolo. Solate, v katerih nastopa sadje, praviloma kisamo z limonovim sokom in le rahlo pokapljamo z oljčnim ali drugim rastlinskim oljem. K pisanim solatam se dobro poda sir vseh vrst, pa seveda oreški in semena.