Recept: brstični ohrovt iz pečice
Medtem ko se poleti branimo priprave jedi v pečici, da po nepotrebnem ne segrevamo že tako pregrete kuhinje, je jeseni in pozimi povsem drugače. Gratinirana zelenjava iz pečice je imenitna jed, ki jo ponudimo samostojno, zraven se poda skleda solate, lahko pa jo ponudimo kot prilogo k mesnim jedem.
Za 4 osebe:
800 g enako debelega brstičnega ohrovta
1 čebula
3 stroki česna
2,5 dcl kisle smetane
100 g parmezana
rezina masla
3 jajca
olje, sol, poper, muškatni orešek
Brstični ohrovt očistimo in skuhamo v slani vodi. Pazimo, da bo ostal čvrst, zato ga takoj odcedimo. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo, dodamo še česen in brstični ohrovt in med mešanjem dušimo minuto ali dve ter denemo v pekač, ki ga prej namažemo z maslom. V skodelici razžvrkljamo jajca in kislo smetano, solimo in popramo in dodamo muškatni orešek. Dobro premešamo, prelijemo po brstičnem ohrovtu in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, za približno dvajset minut oziroma toliko, da se preliv lepo zapeče.
Na tržnici že lahko kupimo brstični ohrovt, tako da se kosilo ponuja kar samo. Brstični ohrovt je prava vitaminska bomba, zato bo v hladnih dneh, ki so pred nami, še kako dobrodošel na krožniku.