OKUSNO
Recept: bučna pita
Da bo še bolj okusna, jo obogatimo z jabolki in orehi.
Odpri galerijo
Sezona buč še ni pri koncu, in če jih običajno pripravimo v slanih jedeh, na primer kot kremno juho, v omaki ali pečene kot prilogo, so primerne tudi za sladice.
Ker so že same nekoliko sladke, jim ni treba dodati veliko sladkorja, zato jih lahko uvrščamo med bolj zdrave sladice. V bučni nadev se zelo dobro podajo cimet in klinčki, če želimo ostrejši okus, pa dodamo še žličko ingverja v prahu.
Ker so že same nekoliko sladke, jim ni treba dodati veliko sladkorja, zato jih lahko uvrščamo med bolj zdrave sladice. V bučni nadev se zelo dobro podajo cimet in klinčki, če želimo ostrejši okus, pa dodamo še žličko ingverja v prahu.
Za 4 osebe:
150 g moke
100 g masla
50 g sladkorja
200 g maslene buče
pol skodelice mleka
1 žlica jedilnega škroba
pol žličke mletega cimeta
pol žličke mletih klinčkov
1 skodelica grobo sesekljanih orehov
2–3 jabolka
sol
Iz moke, masla, sladkorja in ščepa soli zamesimo gladko testo. Pustimo počivati pol ure, na tanko razvaljamo in namestimo v pomokan pekač. Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Bučo olupimo, odstranimo semena in zmeljemo v blenderju. Dodamo mleko, jedilni škrob, cimet, klinčke, orehe in ščep soli ter dobro premešamo. Enakomerno razporedimo po testu. Pečemo slabe pol ure na temperaturi 180 stopinj Celzija. Potem po piti razporedimo jabolčne krhlje in pečemo še približno pol ure.
150 g moke
100 g masla
50 g sladkorja
200 g maslene buče
pol skodelice mleka
1 žlica jedilnega škroba
pol žličke mletega cimeta
pol žličke mletih klinčkov
1 skodelica grobo sesekljanih orehov
2–3 jabolka
sol
Iz moke, masla, sladkorja in ščepa soli zamesimo gladko testo. Pustimo počivati pol ure, na tanko razvaljamo in namestimo v pomokan pekač. Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Bučo olupimo, odstranimo semena in zmeljemo v blenderju. Dodamo mleko, jedilni škrob, cimet, klinčke, orehe in ščep soli ter dobro premešamo. Enakomerno razporedimo po testu. Pečemo slabe pol ure na temperaturi 180 stopinj Celzija. Potem po piti razporedimo jabolčne krhlje in pečemo še približno pol ure.