Recept: čokoladno-piškotna torta
Piškoti so čudovita osnova za številne sladice, denimo znameniti italijanski tiramisu, skutno torto, pito, tudi rulado. Vse našteto vsebuje še kremo, najhitrejšo zmešamo iz maskarponeja, skute ali grškega jogurta, sladkorja, limonine lupinice in kančka ruma, za čokoholike dodamo malce stopljene čokolade, za bolj osvežilno različico pa dodamo sadje, na primer borovnice, maline, jagode.
Sladico, ki mora biti dobro ohlajena, sestavimo v kozarčkih ali pekaču, tako kot smo jo mi.
Za 4 osebe:
30–40 kvadratnih maslenih piškotov
3 skodelice mleka
skodelica sladke smetane
pol skodelice sladkorja
2 žlici kakava v prahu
160 g temne čokolade
1/3 skodelice koruznega škroba
skodelica mleka (za namakanje piškotov)
nekaj žlic močne kave
Pol skodelice mleka gladko zmešamo s koruznim škrobom. V lonec vlijemo preostalo mleko, smetano, sladkor, kakav in segrevamo, da se sladkor raztopi. Temperaturo znižamo in prilijemo mleko s škrobom ter ves čas mešamo, da bo zmes, ki se bo začela gostiti, brez grudic. Odstavimo, dodamo nasekljano čokolado ter mešamo, da se raztopi. Mleko pomešamo s kavo in v mešanico namakamo piškote ter zlagamo v kvadratni ali pravokotni pekač. Ko napolnimo dno, čez piškote namažemo plast kreme, nanjo v mleko namočene piškote in kremo, ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin, končamo s kremo. Postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure.