OKUSI
Recept: cvetačna juha
Kremno jed popestrimo s čičeriko in kurkumo, ki bo dala nekoliko oster in eksotičen okus
Odpri galerijo
Klasične zelenjavne juhe se pozimi zmeraj priležejo, kot enolončnice ali pa kremne. Med bolj priljubljenimi je cvetačna, ki jo zgostimo s krompirjem, če jo spasiramo, pa jo pogosto obogatimo s kislo smetano. Če želimo, da bo malce posebna, se poigrajmo z dodatki. Poleg običajnih začimb uporabimo malo kurkume ali karija, zgostimo jo s čičerikino moko, da bo bolj nasitna, dodamo konzervo čičerike ali katere druge stročnice. Na koncu dodamo nekaj cvetačnih cvetov, ki bodo prijetno hrustljavi, ker jih ne bomo prekuhali.
Za 4 osebe:
1 srednje velika cvetača
2 manjša krompirja
1 manjša čebula
1 konzerva čičerike
1–2 žlici čičerikine moke
0,5 žličke kurkume
1 žlica mešanice suhih zelišč za juho
sol, sveži peteršilj
Cvetačo očistimo, operemo in razrežemo. Za eno skodelico narezanih cvetov prihranimo, drugo stresemo v lonec. Krompir in čebulo olupimo, prerežemo in dodamo k cvetači. Zalijemo z vodo ter začinimo z zeliščno mešanico in soljo. Ko zavre, dodamo kurkumo in kuhamo do mehkega. Potresemo s čičerikino moko in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. V lonec stresemo čičeriko in cvetačne cvetove, zavremo in odstavimo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pustimo stati deset ali petnajst minut, da se cvetačni cvetovi nekoliko zmehčajo.
1 srednje velika cvetača
2 manjša krompirja
1 manjša čebula
1 konzerva čičerike
1–2 žlici čičerikine moke
0,5 žličke kurkume
1 žlica mešanice suhih zelišč za juho
sol, sveži peteršilj
Cvetačo očistimo, operemo in razrežemo. Za eno skodelico narezanih cvetov prihranimo, drugo stresemo v lonec. Krompir in čebulo olupimo, prerežemo in dodamo k cvetači. Zalijemo z vodo ter začinimo z zeliščno mešanico in soljo. Ko zavre, dodamo kurkumo in kuhamo do mehkega. Potresemo s čičerikino moko in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. V lonec stresemo čičeriko in cvetačne cvetove, zavremo in odstavimo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pustimo stati deset ali petnajst minut, da se cvetačni cvetovi nekoliko zmehčajo.