Recept: cvetačna juha
V zelenjavni kremni juhi prepletemo paleto okusov, od nežnega kokosa do kislega s smetano in kisom, pa seveda rahlo pikantne kurkume, vse bo pripeljalo do prijetne harmonije.
Za 4 osebe:
1 čebula
4 stroki česna
1 glava cvetače
2 krompirja
1 žlica jabolčnega kisa
1 dcl kokosovega mleka
1 lonček kisle smetane
1 pest neslanih arašidov
sol, poper, olje
svež peteršilj
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, krompir olupimo in nakockamo, cvetačo očistimo in narežemo na manjše kose. V loncu segrejemo olje in na njem dušimo čebulo in kurkumo. Ko čebula oveni, dodamo česen in dušimo še nekaj minut. Dodamo cvetačo in krompir, zalijemo z vodo, solimo in popramo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, prilijemo kokosovo mleko in kis, premešamo in zavremo. Razdelimo na krožnike, dodamo kislo smetano, okrasimo s sesekljanim peteršiljem in grobo narezanimi arašidi.
Kislo smetano nadomesti smetana za kuhanje, poleg ali namesto kurkume pa lahko dodamo kari, cvetači pa lahko primešamo še buče, korenje, kolerabo. Vse te različice ponujajo obilo možnosti za imenitne juhe za zimske dni.