Recept: divjačina v omaki z brusnicami
Medtem ko so se doslej osredotočali na kuharsko znanje, ki ga imajo domačinke, so v Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske letos v kuharske delavnice vključili tudi gostince, ki tradicionalne sestavine uporabljajo v svojih kuhinjah.
Tako je chef Aleš Tavčar (Gostišče Draga, Begunje na Gorenjskem) na delavnici pripravil divjačino in polento trdinko. Ta koruza s pisanimi, rdečkastimi storži je značilna za bohinjski konec, pridelujejo jo tudi v okolici Radovljice.
Za 4 osebe:
500 g hrbta jelena ali divjega prašiča
200 g polente trdinke
100 g masla
2 dl jušne osnove
2 dl mleka
2 dl smetane za kuhanje
1 žlica brusnic
malo olja
sol, poper
V kozico damo jušno osnovo, mleko in smetano za kuhanje, zavremo. Dodamo polento in počasi kuhamo 20 minut, na koncu dodamo maslo. Meso narežemo na medaljone – ne tolčemo ga s kladivom, ampak ga rahlo pritisnemo z roko. V ponev damo olje in maslo ter popečemo meso, nato prilijemo osnovno omako in reduciramo. Če želimo srednje pečeno, meso vzamemo ven in pokuhamo omako, tako da dodamo maslo in brusnice. Postrežemo z zelenjavo (brokoli, korenje ...).