SLASTNO
Recept: domači keksi
S pomočjo električnega mešalnika bo testo nared, kot bi mignil.
Odpri galerijo
Če nimate ideje, kaj podariti družinam, ki imajo majhne otroke, lahko uporabite idejo iz Žirovnice; sestavite paketke, v katerih zberete vse sestavine za peko domačih piškotov.
Ne pozabite pripisati recepta, da jih bodo lahko otroci spekli sami ali s pomočjo starejših. Prav nič ne bo narobe, če dodate še voščilnico!
Ne pozabite pripisati recepta, da jih bodo lahko otroci spekli sami ali s pomočjo starejših. Prav nič ne bo narobe, če dodate še voščilnico!
Testo:
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 vrečka vaniljevega sladkorja
2 rumenjaka
Za okrasitev:
1 beljak
150 g sladkorja v prahu
malo jedilne barve (če jo imamo)
V skledo damo mehko maslo (pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča), sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Sestavine zmešamo z električnim mešalnikom. Dodamo rumenjaka in zmešamo. Dodamo moko in z roko dobro pregnetemo testo. Oblikujemo ga v veliko kepo in zavijemo v prozorno folijo. Naj eno uro počiva v hladilniku. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo postavimo na pomokan papir za peko, ga pokrijemo z drugim listom papirja in z valjarjem razvaljamo na pol centimetra debelo. Izrezujemo z modelčki, s slamico pa naredimo luknje, če jih želimo obesiti na božično jelko. Naložimo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo 10–15 minut. Potem jih previdno preložimo na rešetko, da se ohladijo.
Ohlajene okrasimo. Navedene sestavine dobro premešamo in z mešanico rišemo po piškotih.
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 vrečka vaniljevega sladkorja
2 rumenjaka
Za okrasitev:
1 beljak
150 g sladkorja v prahu
malo jedilne barve (če jo imamo)
V skledo damo mehko maslo (pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča), sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Sestavine zmešamo z električnim mešalnikom. Dodamo rumenjaka in zmešamo. Dodamo moko in z roko dobro pregnetemo testo. Oblikujemo ga v veliko kepo in zavijemo v prozorno folijo. Naj eno uro počiva v hladilniku. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo postavimo na pomokan papir za peko, ga pokrijemo z drugim listom papirja in z valjarjem razvaljamo na pol centimetra debelo. Izrezujemo z modelčki, s slamico pa naredimo luknje, če jih želimo obesiti na božično jelko. Naložimo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo 10–15 minut. Potem jih previdno preložimo na rešetko, da se ohladijo.
Ohlajene okrasimo. Navedene sestavine dobro premešamo in z mešanico rišemo po piškotih.