Recept: Drobnjakovi štruklji v juhi
Ko beseda nanese na kulinariko Poljanske doline in okolice, vse tja do Žirov, se ne moremo ogniti drobnjakovim štrukljem. V teh krajih jih pripravijo tako, da jih zakuhajo v juho. Zanimivo je, da tako juho, ki je sicer slana, marsikje tudi sladkajo, ko je jed že na mizi.
Za 10 oseb:
300 g mehke moke (TIP 400)
1 jajce
1,5 dl mlačne vode
20 g olja
5 g soli
Nadev:
150 g masla
150 g drobnjaka
60 g drobtin in še malo masla (za zgoščevanje juhe)
Pripravimo vlečeno testo: v presejano moko v skledi naredimo jamico, dodamo jajce, rastlinsko olje, sol in dolijemo mlačno vodo. Testo gnetemo tako dolgo, dokler ne postane prožno in se ne lepi za dlani, desko ali skledo. Zatem ga razvaljamo in razvlečemo, kot za zavitke. Razvlečenega premažemo z raztopljenim maslom (ne vročim) in gosto potresemo s tenko narezanim drobnjakom. Zavijemo v tanek svaljek in ga poljubno narežemo na štrukeljce; naj bodo za palec debeli. Zavremo vodo, jo solimo in damo štrukeljčke kuhat. Ko vrejo 10 minut, zabelimo s kruhovimi drobtinami, popraženimi na maslu. Pustimo na rahlem ognju nekaj minut, nato postrežemo.
Tako, bi se lahko malo pošalili in v tej šali našli tudi zrno resnice, imajo vse v enem: juho, glavno jed in še sladico. No, študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled drobnjakove juhe niso sladkali, ampak so jo postregli zelo elegantno. Da ni postala mlečne barve, so štruklje skuhali ločeno.