Recept: enolončnica
Enolončnice spadajo v kategorijo jedi, pri katerih si lahko damo duška, saj lahko v njih po mili volji kombiniramo zelenjavo, meso, žita in druge sestavine.
Za 4 osebe:
400 g svinjskega plečeta ali stegna
500 g stročjega fižola
3 korenčki
1 čebula
4 stroki česna
1 paprika
2–3 krompirji
2–3 žlice paradižnikove omake
olje, sol, poper
kumina, timijan, sveži peteršilj
Zelenjavo očistimo, fižol in papriko narežemo na kose, krompir nakockamo, čebulo in česen sesekljamo, korenje narežemo na kolobarje. Meso narežemo na koščke, solimo in popramo in stresemo v lonec, v katerem smo segreli olje. Med občasnim mešanjem zlato popečemo z vseh strani. Meso preložimo v drugo posodo in na istem olju svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, korenje, papriko in krompir in dušimo nekaj minut. V lonec stresemo meso, dodamo paradižnikovo omako in začinimo s soljo, poprom, timijanom in kumino. Zalijemo z vodo, toliko, da je jed pokrita, in na majhnem ognju kuhamo petnajst minut. Dodamo fižol, po potrebi dolijemo vodo in kuhamo še petnajst minut oziroma dokler se fižol ne zmehča. Potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem. Če želimo, da bo jed gosta, z vilicami zmečkamo nekaj koščkov krompirja in premešamo.
Pri tem pazimo, da sestavine dodajamo postopoma, glede na čas kuhanja, tako kot v našem primeru fižol proti koncu. Tako ne bo nič ostalo surovo ali se razkuhalo.