Recept: Enolončnica s korenjem
Iz leče lahko, s kombinacijo soje in tudi fižola, zelo hitro skuhamo enostavno zimsko enolončnico, pri pripravi katere se izognemo sestavinam živalskega izvora.
Za 4 osebe:
350 g zelene leče
(del lahko zamenjamo z drobnim fižolom ali sojo)
1 por
2 stroka česna
2 korenja
(eno je lahko rumeno, drugo oranžno oziroma rdeče)
1 žlica mešanice začimb za kari
nekaj lističev svežega peteršilja (ko postrežemo)
malo olja
sol, poper
V srednjem loncu na olju med nenehnim mešanjem prepražimo por, ki smo ga razpolovili po dolgem, oprali in razrezali na tanko. Nanj gre strt česen – pomešamo in počakamo, da zadiši. Takoj zatem v lonec dodamo korenje, olupljeno in narezano na drobno. Zraven vsujemo oprano lečo. Solimo, dodamo začimbe in zalijemo z vodo, ki naj za kak centimeter prekrije sestavine. Zavremo ter zmanjšamo ogenj, da jed le malo vre. Lonec pokrijemo in kuhamo toliko časa, da se leča skuha, kakšnih 20 minut. Vmes nekajkrat premešamo. Če je treba, prilijemo še malo vode. Poskusimo, po potrebi dodamo začimbe in postrežemo z nasekljanim svežim peteršiljem.
Tej krepki veganski jedi okus pričarajo začimbe – denimo pri nas zelo razširjena mešanica za kari, namesto katere lahko uporabimo tudi krasno mešanico iz severne Afrike, imenovano ras el hanut. V obeh je kurkuma, ki tej jedi, sestavljeni kot nalašč za vegansko obarvani januar, pričara značilni okus.