Recept: fižolov namaz s čebulo
Če imamo v zalogi kakšno konzervo stročnic, nismo nikoli v zadregi, kaj namazati na kruh. Najbolj enostavno je zmešati sveža sesekljana zelišča in jih dodati zmletim stročnicam. Malo več dela bo z namazom iz našega recepta, v katerega dodamo praženo čebulo in česen, a je okus izjemno bogat.
Za 4 osebe:
1 konzerva belega fižola v zrnju
2 čebuli
3 stroki česna
0,5 dcl olja
2–3 žlice vode
sol, poper
šopek drobnjaka
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem zelo počasi in na majhnem ognju pražimo čebulo, dokler skoraj povsem ne razpade. Dodamo sesekljan česen, premešamo, in ko zadiši, odstavimo. Fižol stresemo v večjo skledo in pretlačimo z vilicami. Dodamo praženo čebulo, posolimo in popramo, dodamo dve ali tri žlice vode in zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom. Po potrebi dolijemo še malce vode ali olja. Mešamo, dokler ne dobimo želene teksture namaza, biti mora dovolj mehak, da se lahko maže. Spravimo v posodico in dobro zapremo. V hladilniku je obstojen od dva do tri dni. Preden postrežemo, potresemo s sesekljanim drobnjakom.
Namesto fižola seveda lahko uporabimo tudi druge stročnice, čičeriko, lečo, celo grah. Namaz postrežemo s kruhom ali tortiljami, dobro se ujame tudi s svežo zelenjavo, na primer korenjem.