Recept: fižolova juha
Po tem receptu skuhamo juho iz svežega fižola v zrnju, ki bo kuhan v približno istem času kot krompir, medtem ko se bodo čebula in česen ter paprika in paradižnik ravno prav zmehčali in jedi dodali specifičen okus. In čeprav sodobne kuharske smernice zapovedujejo, da se izogibamo zgoščevanju z moko, je to stara kmečka juha, ki za popoln okus preprosto potrebuje podmet.
Za 4 osebe:
0,5 kg svežega fižola v zrnju
3–4 krompirji
1 paradižnik
1 paprika
1 čebula
3 stroki česna
lonček kisle smetane
1 velika žlica bele moke
sol, poper, lovorjev list, kumina, rožmarin, timijan, sveži peteršilj
Fižol operemo in stresemo v lonec. Krompir olupimo in narežemo na kocke, paradižnik in papriko očistimo in narežemo na večje kose. Čebulo in česen olupimo in narežemo na četrtine. Zelenjavo stresemo k fižolu in zalijemo z vodo ter zavremo. Solimo in popramo, dodamo lovorjev list, kumino, vejico rožmarina in timijana. Kuhamo, dokler se fižol ne zmehča, to je slabe pol ure. Iz moke in vode naredimo podmet in ga zlijemo v juho. Premešamo in prevremo. Odstavimo, vmešamo razžvrkljano kislo smetano in potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem.
Kislo smetano dodamo čisto na koncu, ni je treba zavreti, jo pa razžvrkljamo, da ne nastane preveč grudic. Juho postrežemo s kruhom ali brez, odvisno od lakote.