KAKO NAREDITI ...
Recept: ganaš
Čokolada je slastna sama, kot polnilo v tortah ali kot preliv.
Odpri galerijo
Ganaš je gladka krema iz čokolade, smetane in masla, sestavinam pa lahko dodamo tudi šilce žgane pijače. Pripravljena v pravilnem razmerju med sestavinami bo ravno prav gosta, a še vedno tekoča, da jo uporabimo za prelive tort in kolačev.
Čeprav nosi francosko ime, v originalu ganache, so si jo menda izmislili švicarski kuharski mojstri sredi devetnajstega stoletja.
Ganaš lahko pripravimo iz vseh vrst čokolade. Razmerje med smetano in čokolado je vedno v prid slednje.
Čeprav nosi francosko ime, v originalu ganache, so si jo menda izmislili švicarski kuharski mojstri sredi devetnajstega stoletja.
Ganaš lahko pripravimo iz vseh vrst čokolade. Razmerje med smetano in čokolado je vedno v prid slednje.
Za 4 osebe:
200 g jedilne čokolade
100 g sladke smetane
žlička masla
žlica konjaka ali likerja
Čokolado nalomimo na koščke, stresemo v skledo in dodamo maslo. V kozici na zmernem ognju segrevamo sladko smetano. Tik preden zavre, z njo prelijemo čokolado in maslo. Pustimo stati dve minuti, nato mešamo, da se sestavine raztopijo in dobimo gladko zmes. Mešamo rahlo, da se ne naredijo zračni mehurčki, po želji prilijemo žganje.
Če se masa ne zmeša gladko, jo segrevamo nad paro in mešamo. Ko dobimo gladko zmes, ohladimo do sobne temperature.
200 g jedilne čokolade
100 g sladke smetane
žlička masla
žlica konjaka ali likerja
Čokolado nalomimo na koščke, stresemo v skledo in dodamo maslo. V kozici na zmernem ognju segrevamo sladko smetano. Tik preden zavre, z njo prelijemo čokolado in maslo. Pustimo stati dve minuti, nato mešamo, da se sestavine raztopijo in dobimo gladko zmes. Mešamo rahlo, da se ne naredijo zračni mehurčki, po želji prilijemo žganje.
Če se masa ne zmeša gladko, jo segrevamo nad paro in mešamo. Ko dobimo gladko zmes, ohladimo do sobne temperature.