Recept: gnudi
Je poletje res že pri koncu? Ste na odpustu odkrili kak nov okus? Naš letošnji favorit, ki je primeren za poletje kot tudi jesen, so skutni njoki. Verjetno bi jih bilo bolje poimenovati gnudi, kajti njoki so samo tisti, ki jih pripravimo s krompirjem.
Če uporabimo skuto (klasično ali albuminsko, lahko tudi rikoto), nastanejo kot puhast oblaček rahli grižljaji. Ti so večplastno čudoviti, saj jih iz sestavin, ki jih imamo verjetno v hladilniku, hitro pripravimo. Hkrati so poceni. Zraven dodamo poljubno (mesno ali vegansko) omako, cmočke pa lahko zgolj popečemo na maslu!
Za 4 osebe:
500 g skute
1 jajce
približno 200 g ostre moke
sol
Pristavimo lonec vode, solimo. V skodeli zmešamo skuto, jajce, ščep soli in ostro moko, te dodamo toliko, da dobimo enotno testo. Ne gnetemo preveč. Testo razporedimo na štiri ali pet delov. Vsak del na površini, pomokani z ostro moko, razvaljamo z rokami v svaljek debeline enega prsta. Nato s topim robom noža svaljek razrežemo v njoke. V vrel krop odlagamo njoke in kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh. Postrežemo z omako po želji.