OKUSNO
Recept: golaž
Priljubljeno mesno jed obogatimo z različnimi dodatki, za posebno aromo dodamo šilce žganja, kozarec vina ali piva.
Odpri galerijo
Golaža ni težko pripraviti, saj je osnovni recept nadvse enostaven. Kuharski mojstri imajo seveda vsak svoje male skrivnosti, a bistveno pri golažu je, da ga kuhamo dolgo in na majhnem ognju, da čisto počasi brbota. Praviloma za pripravo porabimo enako količino mesa in čebule, začimbe in preostale dodatke odmerjamo po okusu.
Omaka mora biti ravno prav gosta, če ga dovolj dolgo kuhamo, se bo toliko razpustila in zgostila, da ne bomo potrebovali moke za zgoščevanje. Pomembno je, da uporabimo kakovostno meso, praviloma goveje, lahko ga tudi mešamo s svinjskim. In divjačino, a tu je že govor o bograču.
Omaka mora biti ravno prav gosta, če ga dovolj dolgo kuhamo, se bo toliko razpustila in zgostila, da ne bomo potrebovali moke za zgoščevanje. Pomembno je, da uporabimo kakovostno meso, praviloma goveje, lahko ga tudi mešamo s svinjskim. In divjačino, a tu je že govor o bograču.
Za 4 osebe:
1 kg govedine
1 kg čebule
2 rdeči papriki
0,5 l paradižnikove omake
4–5 strokov česna
lovorjev list, kumina, bazilika, peteršilj
sol, poper, olje
2 žlički mlete paprike
0,5 l piva
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, papriko očistimo in narežemo, meso narežemo na kocke. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro popečemo meso. Odstranimo ga iz lonca in na isti maščobi pražimo čebulo in česen, dokler se ne razpustita. Dodamo popečeno meso in začimbe. Dušimo 10–15 minut, vmes premešamo. Zalijemo s paradižnikovo omako in kuhamo približno pol ure. Dodamo pivo in pustimo vreti na rahlem ognju približno eno uro oziroma dokler se meso ne zmehča. Pol ure pred koncem dodamo papriko. Če je omaka preredka, jo zgostimo z žlico moke ali gustina.
1 kg govedine
1 kg čebule
2 rdeči papriki
0,5 l paradižnikove omake
4–5 strokov česna
lovorjev list, kumina, bazilika, peteršilj
sol, poper, olje
2 žlički mlete paprike
0,5 l piva
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, papriko očistimo in narežemo, meso narežemo na kocke. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro popečemo meso. Odstranimo ga iz lonca in na isti maščobi pražimo čebulo in česen, dokler se ne razpustita. Dodamo popečeno meso in začimbe. Dušimo 10–15 minut, vmes premešamo. Zalijemo s paradižnikovo omako in kuhamo približno pol ure. Dodamo pivo in pustimo vreti na rahlem ognju približno eno uro oziroma dokler se meso ne zmehča. Pol ure pred koncem dodamo papriko. Če je omaka preredka, jo zgostimo z žlico moke ali gustina.