SLASTNO
Recept: govnač ali sladko zelje
Poceni in hkrati odličen jesensko-zimski obrok po receptu Kristine Frlic iz Biotehniškega centra Naklo.
Odpri galerijo
Enolončnica iz zelja in krompirja je stara jed, ki so jo gospodinje pripravljale predvsem na Gorenjskem, poznali pa so jo domala po vsej Sloveniji.
Le da je vsaka gospodinja v lonec vrgla svoj dodatek. Danes govnač največkrat postrežemo s hrenovko ali klobaso.
Le da je vsaka gospodinja v lonec vrgla svoj dodatek. Danes govnač največkrat postrežemo s hrenovko ali klobaso.
Za 4 osebe:
1 kg svežega zelja
0,5 kg krompirja
2 žlici ocvirkov
lovorov list
sol, poper
Zelje narežemo na tanke trakove in jih damo v lonec, zraven pritaknemo še lovorov list, zalijemo z vodo in skuhamo. Te naj ne bo preveč, saj se zelje ob kuhanju stisne.
V drugi posodi skuhamo na kocke narezan in olupljen krompir. Ko je kuhan, vodo prelijemo k zelju, krompir pa dobro pretlačimo.
Pretlačen krompir dodamo zelju, jed solimo in popramo ter zraven vmešamo še pogrete ocvirke.
1 kg svežega zelja
0,5 kg krompirja
2 žlici ocvirkov
lovorov list
sol, poper
Zelje narežemo na tanke trakove in jih damo v lonec, zraven pritaknemo še lovorov list, zalijemo z vodo in skuhamo. Te naj ne bo preveč, saj se zelje ob kuhanju stisne.
V drugi posodi skuhamo na kocke narezan in olupljen krompir. Ko je kuhan, vodo prelijemo k zelju, krompir pa dobro pretlačimo.
Pretlačen krompir dodamo zelju, jed solimo in popramo ter zraven vmešamo še pogrete ocvirke.