Recept: hruške z vinom
Sadje za kompot običajno kuhamo samo v vodi, tokratni recept pa vsebuje še vino, ki bo dal kompotu poseben, kiselkasto-osvežujoč okus. Če želimo, da bo imel kompot izrazito temno barvo, namesto belega uporabimo rdeče vino.
Za 4 osebe:
1 kg manjših hrušk
3 dcl vina
0,5 l vode
100 g sladkorja
1 limona
2 cimetovi palčki
5 klinčkov
5 pimentovih zrn
Hruške operemo, odrežemo peclje in muhe in razrežemo na polovice ali četrtine, odstranimo pečke. V lonec zlijemo vodo, vino in limonov sok ter dodamo sladkor, prelomljene cimetove palčke, klinčke in piment. Zavremo in v lonec zložimo hruške. Kuhamo na zmernem ognju približno pet minut, hruške morajo ostati čvrste. Še vroče sadje naložimo v steklene kozarce. Prelijemo z vrelo tekočino in v kozarce enakomerno razdelimo začimbe, ki so se kuhale s hruškami. Hruške morajo biti pokrite. Če tekočine zmanjka, dodamo vrelo vodo. Kozarce tesno zapremo, postavimo na glavo na krpo in pokrijemo z debelo brisačo. Pustimo, da se ohladi.
Po tem receptu lahko skuhamo druge vrste sadja, na primer jabolka, kutine pa tudi slive, poleti seveda marelice in breskve. Ne glede na vrsto pazimo, da sadja ne razkuhamo, zato čas kuhanja prilagodimo njegovi zrelosti.