Recept: ingverjev čaj
Ingver ima poseben, nekoliko pekoč okus, zato se ga je treba navaditi. Sprva ga dodajamo v manjši količinah, potem pa tudi več. Ingver je cenjen v domačem zdravilstvu, zato ga ne pijemo le za okus, temveč tudi za zdravje. Čaju po želji dodajamo druge začimbe in zelišča, kot so meta, žajbelj, melisa. Lahko ga naredimo zjutraj in ga pijemo čez dan, tudi hladnega. Pripravimo ga iz sveže korenine ali suhega v prahu, lahko ga kupimo v filter vrečkah, slednji je nekoliko bolj nevtralen.
Za 4 osebe:
manjša ingverjeva korenina
4 žličke medu
1 limona
lističi sveže mete
0,5 l vode
Ingverjevo korenino olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Praviloma za štiri skodelice zadošča za palec velika korenina, količino seveda lahko prilagodimo svojemu okusu. V loncu zavremo vodo in vanjo stresemo rezine ingverja. Na srednjem ognju kuhamo približno deset minut. Precedimo in pustimo stati kakšno minuto. Sladkamo z medom ali drugim sladilom, premešamo in prilijemo limonov sok. Nalijemo v skodelice in okrasimo z lističi mete. Med in limonov sok lahko ponudimo posebej, da si ga vsak doda po svojem okusu.