Recept: jabkova župa
Jabolka so odlična sestavina, iz katere lahko nastane mnogo jedi. Ena od njih je čežana, ki jo najpogosteje pripravimo tako, da jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na rezine. Nato jih v malo vode skuhamo do mehkega in pretlačimo. Po želji dodamo še malo mletega cimeta, mletih klinčkov, morda tudi sladkorja.
Prav imeniten je tudi jabolčni kompot, ki ga pripravimo podobno, le da jabolk, ki jih skuhamo v nekoliko več vode, ne pretlačimo. Jabolčni kompot lahko postrežemo še mlačnega, lahko pa ga povsem ohladimo, in če želimo, okrasimo s stepeno smetano!
Za 4 osebe:
6 bolj debelih jabolk
10 dag sladkorja
1 vaniljev sladkor
malo mletega cimeta
limona
1 žlica moke
1 dcl mleka
Jabolka olupimo, narežemo na krhlje, posladkamo ter skuhamo v malo vode do mehkega. Pretlačimo jih s paličnim mešalnikom. Zmešamo nekaj žlic vode z žličko moke ter nežno vmešamo v pretlačena jabolka. Dodamo še vaniljev sladkor, sok limone, mičkeno cimeta in kuhamo tri minutke.